Restauracja Wodnik (Na Grobli), działała przy hotelu o tej samej nazwie już od wielu lat. Jednak w ubiegłym roku przejął je nowy właściciel i lokale zostały poddane gruntownym zmianom. Wokół budynku postawiono namioty, wybudowano keję do cumowania statków, wyznaczono miejsca na ognisko i ustawiono kilka grilli.
Wodnik na Grobli we Wrocławiu: nowy właściciel i wielkie zmiany
Dużą atrakcją jest też sztuczna plaża z drink barem i łóżkami z bali. Z restauracji znajdującej się na pierwszym piętrze wychodzi się na taras, z którego rozciąga się piękny widok na Odrę. Właściciel jest miłośnikiem jachtów, więc wnętrze restauracji urządzono w morskim klimacie. Utrzymane jest w biało-niebieskiej tonacji, na parapetach stoją figurki mew, a karta menu podawana jest... jako list w butelce.
Znajdziemy w niej przede wszystkim owoce morza, m.in. mule duszone w sosie z białego wina w cenie 25 zł oraz pikantne krewetki black tiger pieczone z kuleczkami krabowymi. Za ten przysmak musimy zapłacić 29 zł. Każdego ranka zmieniane jest menu dnia, wypisane na wielkiej tablicy w restauracji. Dania zależą od tego, co danego dnia kupił szef kuchni.
– Ostatnio udało się mi dostać przepyszne porzeczki. Zainspirowało mnie to do zrobienia filetu z kaczki podanego w sosie z czarnej i czerwonej porzeczki z młodymi ziemniakami – mówi Robert Woźniak, szef kuchni restauracji Wodnik.
Śródziemnomorski klimat w restauracji i na sztucznej plaży: Restauracja Wodnik na Grobli we Wrocławiu
W restauracji Wodnik na Grobli starają się, żeby jak najwięcej produktów było robionych na miejscu. Pieczone są chleby (np. z oliwkami i pomidorami), robi się makaron (obok tradycyjnego także czarny i z burakami), przygotowywane są ciasta i sorbety. Jest też wędzarnia mięs i ryb.
Wodnik jest zaledwie jedną z pięciu restauracji w Polsce, w których można kupić prestiżową wersję szampana Moet – Ice Imperial. Za kieliszek zapłacimy 38 zł, a za całą butelkę – 280 zł. W ofercie są też jednak tradycyjne alkohole – piwo czy drinki.
Restauracja Wodnik znajduje się Na Grobli 28. Menu śniadaniowe podawane jest w godz. 8 -11, dania a la carte w godz. 11-22.
Co jeszcze nowego powstało we Wrocławiu? Zobacz serwis: NOWE MIEJSCA WE WROCŁAWIU
Kto gotuje w restauracji Wodnik Na Grobli 28?
Szefem kuchni w restauracji Wodnik jest Robert Woźniak. Gotowaniem zajmuje się już od dwudziestu lat. Ukończył m.in. słynną szkołę gastronomiczną Le Cordon Bleu. Wciąż ma jednak mnóstwo chęci do nauki – ostatnio był w Paryżu i szukał kulinarnych inspiracji w tamtejszych restauracjach. Pan Robert radzi, aby domowi kucharze próbowali stosować różne oliwy i octy. Na przykład ocet malinowy doskonale nadaje się do serów i awokado. Po połączeniu z olejem orzechowym będzie też idealnie pasował do sałatki caprese z mozzarelli i mango.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?