"Europa na widelcu" po dwóch latach przerwy znów we Wrocławiu. Zaprasza Robert Makłowicz!

Błażej Organisty
Błażej Organisty
Magdalena Pasiewicz / Polska Press
Udostępnij:
"Nie ma piękniejszego i bardziej optymistycznego widoku niż tysiące ludzi połączonych w odwiecznym rytuale konsumpcji". Tymi słowy Robert Makłowicz zaprasza do Wrocławia na "Europę na widelcu". Festiwal rozpoczął się 27 maja i potrwa do 5 czerwca. Dniem głównym jest sobota, kiedy w Rynku smakosze spotkają się na biesiadzie europejskiej, by skosztować dań z kilkunastu krajów. W programie jest kilka wydarzeń towarzyszących, w tym jarmark wiktuałów regionalnych, miasteczko wodne na placu Solnym i wieczór nalewkowy. W galerii zdjęć zobaczycie, co przygotowali szefowie kuchni. Smacznego i na zdrowie!

Europę na widelcu, sygnowaną jako największy festiwal kulinarny w Polsce, uważamy za otwartą. Od dziś przez ponad tydzień we Wrocławiu trwa wielkie święto smaków z całego Starego Kontynentu pod postacią dań przygotowanych przez miejscowych szefów kuchni. W festiwalowej karcie nie brakuje polskich potraw regionalnych, w tym dolnośląskich.

— W tym roku będziemy mieli bardzo mocną reprezentację miejscowych kiszonek, poza szparagami i truskawkami. Lokalne piwa, miejscowe wina... po prostu fragment lokalnej kultury tej ziemi. Nikogo już nie trzeba przekonywać, że kultura kulinarna jest częścią kultury w ogóle — powiedział Robert Makłowicz na inauguracji festiwalu w Piwnicy Świdnickiej. — Jestem spragniony ludzi przede wszystkim. Aktywność zdalna to nie to samo co żywy człowiek. A nie ma piękniejszego i bardziej optymistycznego widoku niż tysiące ludzi połączonych w odwiecznym rytuale konsumpcji — dodał.

“Europa na widelcu” to impreza o charakterze ogólnopolskim, która co roku przyciąga do Wrocławia turystów z całego kraju, a nawet spoza naszych granic.

— To jest impreza, która na stałe wpisała się w kalendarz miasta. To wydarzenie, za którym tęskniliśmy w pandemicznej przerwie. 4 czerwca najpiękniejszy stół w salonie Wrocławia zostanie nakryty. Bardzo cieszymy się, że festiwal powraca w tradycyjnej formie, i że wszyscy znów się spotkamy — powiedział Radosław Michalski, dyrektor Wydziału Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Biesiada europejska w Rynku

4 czerwca to dzień finałowy, europejska biesiada, podczas której w Rynku będzie można zasmakować w kuchni 11 krajów Europy: Polski (w tym polska kuchnia wegetariańska), Ukrainy, Hiszpanii, Grecji, Włoch, Czech, Francji, Bułgarii, Niemiec, Chorwacji i Węgier.

Dochód z cegiełek w cenie 10 zł (1 cegiełka = 1 potrawa) zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół gastronomicznych we Wrocławiu.

Biesiadę europejską zakończy wieczorny koncert orkiestry Dziubek Band. Potem na scenie wystąpi w małym recitalu fortepianowym Grzegorz Płonka, muzyk z wadą słuchu, który stał się bohaterem filmu “Sonata”.

Miasteczko wodne na placu Solnym

“Europa na widelcu” nie zmieniła się przez pandemię, ale postawiła krok naprzód. Oficjalną wodą festiwalu będzie wrocławska kranówka. MPWiK rozstawi na placu Solnym miasteczko “Pij Kranówkę”, w którym rozgrywać się będą różne atrakcje, w tym gotowanie z młodymi uczestnikami programu Master Chef.

Jarmark produktów regionalnych z Dolnego Śląska i Europy

Miasteczko wodne nie jest jedynym wydarzeniem towarzyszącym. Tradycyjnie przy południowej pierzei Rynku, w okolicach pomnika Fredry, rozstawiony będzie jarmark produktów dolnośląskich i europejskich (od 1 do 5 czerwca). Na stoiskach do kupienia będą smakołyki pochodzące z Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy.

Do świętowania gotowe są już miejscowe lokale, które przygotowały festiwalowe menu inspirowane kuchnią naszego kontynentu. Od 27 maja do 5 czerwca dania w ramach wydarzenia “Wrocław na widelcu” serwują szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art. Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów (ul. Świdnicka), Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Breslauer & Klubokawiarnia PRL.

Program “Europy na widelcu”

27 maja – 5 czerwca
"Wrocław na widelcu"

1 – 5 czerwca
Jarmark w Rynku

3 czerwca

  1. Wrocławskie spotkania nalewkowe - wykłady i warsztaty z udziałem Roberta Makłowicza, pl. Solny 16, budynek Starej Giełdy, godzina 17.00 (zapisy: [email protected]);
  2. Zdrowe słodycze – warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla podopiecznych wrocławskich fundacji i dzieci potrzebujących rodzin, Art Hotel, godz. 17.00;
  3. Wieczór filmowy – z Robertem Makłowiczem, kino Nowe Horyzonty, godz. 19.00. Projekcja filmu “palacz zwłok”, bilety online i w kasach kina.

4 czerwca
Biesiada europejska – główny dzień festiwalu, Rynek, godz. 12.00 – 22.00:

  • uroczysta parada szefów kuchni;
  • degustacja dań;
  • atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne, koło fortuny, budka do zdjęć;
  • miasteczko “Pij Kranówkę” – strefy: nawadniania, ekosmaków, Hydropolis i relaksu;
  • pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i szefów kuchni;
  • artystyczne występy i konkursy na scenie;
  • warsztaty z pieczenia chleba;
  • wspólny tort;
  • koncert Dziubek Band z muzykami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk i Michałem Boberem;
  • muzyczna niespodzianka.

4 – 5 czerwca
Europejski strEAT

Strefa piwa i barobusów, Browar Mieszczański, ul. Hubska 44-48, w sobotę od 12.00 do 20.00, w niedzielę od 12.00 do 19.00, a w tym stoiska z piwami browarów czeskich, niemieckich i ukraińskich, a także prezentacja piw rzemieślniczych.

To jeszcze nie koniec. Organizatorzy zapraszają na konkurs “Najlepszy smak Dolnego Śląska” – 4 czerwca, Rynek 16/17 (restauracja Akropolis), zgłoszenia do 31 maja na adres: [email protected] W konkursie producenci i wytwórcy tradycyjnych dolnośląskich produktów będą rywalizować w kilku kategoriach np. produktów mlecznych, mięsnych czy rybach.

W programie festiwalu są także warsztaty dla dzieci w muzeach:

  1. Etnograficznym przy ul. Traugutta 111/113: wspólny posiłek 5 czerwca o godz. 12.00;
  2. Miejskim w pałacu Królewskim 4 czerwca o godz. 11.00 (dzieci w wieku od 3 do 6 lat) i o godz. 15.00 (dzieci w wieku od 7 do 12 lat).

Zapisy pod numerem 71 391 69 40 wew. 116.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Barszcz ukraiński został zderusyfikowany

Materiał oryginalny: "Europa na widelcu" po dwóch latach przerwy znów we Wrocławiu. Zaprasza Robert Makłowicz! - Gazeta Wrocławska

Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie