Chińskie wachlarze i egzotyczne obrazy zachęcają do odwiedzenia nowego baru orientalnego przy ulicy Budzi-szyńskiej 64 we Wrocławiu. Taki wystrój lokalu pozwala nieomal przenieść się w czasie i przestrzeni. Co to za miejsce? To Złoty Smok Wrocław.
W barze Złoty Smok klienci mają do dyspozycji dziesięć czarnych stolików, przy których można skosztować także potraw z naszej rodzimej kuchni.
Złoty Smok Wrocław: połączenie potraw z kuchni chińskiej, wietnamskiej i polskiej
– Chciałem, aby nazwa baru była łatwa do zapamiętania, kojarzyła się z Dalekim Wschodem oraz była po polsku, aby ludzie czuli się tam jak u siebie w domu – tłumaczy właściciel Hieu Hoang Van, z pochodzenia Wietnamczyk, od wielu lat mieszkający w Polsce.
Umiejętne połączenie potraw z kuchni chińskiej, wietnamskiej i polskiej powinno zadowolić każdego. Tym bardziej, że zamówienia można konsultować indywidualnie z doświadczonymi kucharzami, którzy są z reguły rodowitymi Wietnamczykami.
– W Polsce jemy za dużo kurczaków, pizzy i gyrosów – stwierdza właściciel. – Godnymi polecenia daniami są kaczka po pekińsku, wołowina z warzywami czy znane sajgonki – dodaje właściciel Złotego Smoka.
Aromatyczne potrawy, takie jak krewetki królewskie pieczone na gorącym żeliwie czy naleśniki wietnamskie oraz paluszki krabowe w sezamie, mogą okazać się również miłą odmianą dla wielu klientów znudzonych monotonią swojego jadłospisu i być może hitem restauracji Złoty Smok Wrocław.
Kuchnia chińska jest bardzo popularna i doceniana na całym świecie. Wyróżnia się kilka odmian odnoszących się do geograficznych regionów – Pekinu, Szanghaju czy Hong-kongu. Typowe wietnamskie potrawy bazują na dwóch podstawowych składnikach – ryżu i makaronie. Sprawia to, iż tradycyjnie uważa się ją na całym globie za zdrową i tanią.
– Niektórym ludziom kuchnia orientalna kojarzy się z jedzeniem jakichś robaków, a to wcale tak nie jest – wyjaśnia Hieu.
Przychodzący boją się często zamówić coś, czego nie znają i wybierają tylko polskie dania. Dla nich w ofercie baru są dania tradycyjnej kuchni polskiej oraz potrawy będące jej połączeniem z egzotycznymi smakami – jak na przykład różne rodzaje golonek, w pięciu smakach czy słodko-kwaśne.
Złoty Smok Wrocław: na Budziszyńskiej i niebawem w Rynku
Bar działa przy ulicy Budziszyńskiej 64 od końca marca tego roku. Dwa Złote Smoki istnieją także w Środzie Śląskiej, jeden z nich od ponad 3 lat. Niebawem planowane jest także otwarcie jeszcze jednego lokalu we Wrocławiu, tym razem w centrum miasta.
Za przekąski w postaci naleśników, paluszków krabowych w sezamie oraz sajgonek zapłacimy 6 złotych. Za bardziej wyrafinowane dania główne – od około jedenastu do trzydziestu kilku złotych.
Lokal Złoty Smok Wrocław jest otwarty 7 dni w tygodniu. Od poniedziałku do soboty – od godz.10 do 22 oraz w niedzielę, dwie godziny krócej, od godz. 12. Klienci mogą także zamówić swoje ulubione dania do domu; jeśli mieszkamy w odległości do czterech kilometrów od lokalu zapłacimy za to tylko 4 złote.
Bar w swoje ofercie ma także organizację kameralnych bankietów i okolicznościowych imprez na około 20 osób.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody
- Dwóch ukraińskich żołnierzy zadźganych nożem w Niemczech. Sprawcą... Rosjanin
- QUIZ Test MultiSelect 2024 - oto legendarny test do policji. Zmora rekrutacji!