Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Składniki:
- 0,5 kg dorodnych truskawek
- 1,5 szklanki pszennej mąki
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki soli
Zobacz też: Zupa ziemniaczana jak u babci (PRZEPIS)
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ziemniaki przecisnąć przez praskę z łyżką masła, dodać do mąki, wbić jajko, posolić i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować walec, odcinać po kawałku, rozpłaszczać, w każdym placuszku umieścić truskawkę (można z dodatkiem cukru) i zawijać tak, żeby powstała kula. Knedle wrzucać do wrzącej, osolonej wody, a gdy wypłyną, wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmisku, polewając odrobiną masła, żeby się nie skleiły. Podawać ze śmietaną z cukrem lub podsmażoną na maśle tartą bułką.
Sprawdź też przepis na Kapuśniak ze słodkiej kapusty (PRZEPIS)
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?