Składniki:
250 g makaronu wstążki lub świderki, 2 puszki tuńczyka w oleju, 2 duże cebule, 20 dag sera żółtego, 250 g śmietanki do sosów i zup, vegeta
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na sitku odsączyć tuńczyka. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na złoty kolor na oleju z tuńczyka. Zetrzeć żółty ser. Gdy cebula będzie gotowa, wrzucić tuńczyka, śmietankę i szczyptę vegety. Zamieszać i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty. Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Wyłożyć połowę makaronu, wlać połowę mieszanki z patelni, posypać serem. Wyłożyć pozostałą część makaronu, wylać resztę z patelni i posypać serem. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20-30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz też: Wrocławski obiadek - gołąbki rybne
______________________________________
UWAGA!
W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!
Przepis wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek". W treści maila należy - oprócz imienia i nazwiska - podać także dane kontaktowe (adres - do wiadomości redakcji) oraz umieścić listę składników i opis przygotowania potrawy. Do przepisu należy dołączyć zdjęcie przygotowanego przez Was "obiadku".
Autorów przepisów, które zostaną wydrukowane w papierowym wydaniu serwisu naszemiasto.pl, będziemy nagradzać książkami kucharskimi.
Uwaga! Wysyłając przepis oświadczasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego publikację w serwisie naszemiasto.pl!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?