Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławski obiadek: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Redakcja
Do zapiekanki będzie potrzebne 250 g makaronu  wstążki lub świderki
Do zapiekanki będzie potrzebne 250 g makaronu wstążki lub świderki Polskapresse
Przedstawiamy Wam kolejny przepis na wrocławski obiadek. Zróbcie razem z nami zapiekankę makaronową z tuńczykiem. Przepis nadesłała pani Izabela Burzykowska.

Składniki:
250 g makaronu wstążki lub świderki, 2 puszki tuńczyka w oleju, 2 duże cebule, 20 dag sera żółtego, 250 g śmietanki do sosów i zup, vegeta

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na sitku odsączyć tuńczyka. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na złoty kolor na oleju z tuńczyka. Zetrzeć żółty ser. Gdy cebula będzie gotowa, wrzucić tuńczyka, śmietankę i szczyptę vegety. Zamieszać i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty. Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Wyłożyć połowę makaronu, wlać połowę mieszanki z patelni, posypać serem. Wyłożyć pozostałą część makaronu, wylać resztę z patelni i posypać serem. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20-30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz też: Wrocławski obiadek - gołąbki rybne

______________________________________
UWAGA!
W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!

Przepis wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek". W treści maila należy - oprócz imienia i nazwiska - podać także dane kontaktowe (adres - do wiadomości redakcji) oraz umieścić listę składników i opis przygotowania potrawy. Do przepisu należy dołączyć zdjęcie przygotowanego przez Was "obiadku".

Autorów przepisów, które zostaną wydrukowane w papierowym wydaniu serwisu naszemiasto.pl, będziemy nagradzać książkami kucharskimi.

Uwaga! Wysyłając przepis oświadczasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego publikację w serwisie naszemiasto.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto