Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Składniki:
50 dag białej kapusty, pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 3 dag tłuszczu, 25 dag pomidorów, 15 dag śmietany, pół łyżki mąki, sól, pieprz i cukier.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce (grube oczka). Kapustę szatkujemy, a obraną i opłukaną cebulę drobno kroimy. Przygotowane warzywa przesmażamy krótko na tłuszczu, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy z małą ilością wody i wlewamy do wrzącej zupy, mieszając, zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plasterki. Gotową zupę zaciągamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypujemy zieleniną.
Zobacz też przepis na Gołąbki rybne
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?