18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Potrawy z zabytkowej wieży ciśnień (ZDJĘCIA)

AJC
Wieża ciśnień wybudowana w 1903 roku na skrzyżowaniu ulic Sudeckiej i alei Wiśniowej miała zaopatrywać w wodę mieszkańców Krzyków. Współcześnie obiekt zmienił przeznaczenie i od siedmiu lat działa tam restauracja pod nazwą... Wieża Ciśnień.

Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu

Ozdobą budowli po wschodniej stronie jest fontanna "Panna na trytonie" autorstwa żyjącego na przełomie XIX i XX w. śląskiego rzeźbiarza Roberta Bednorza. Stworzył on w 1913 r. także fontannę z rzeźbą greckiej bogini Pallas Ateny na dziedzińcu Pawilonu Czterech Kopuł we Wrocławiu.

Każde piętro budynku, a są w sumie trzy, oferuje różne dania i inną atmosferę wnętrza. Na parterze działają kawiarnia wraz z bistro, w którym serwowane są śniadania (w godz. 8-12, a w weekendy od godz. 10). Na dobry początek dnia można zjeść omlet (od 12 zł), jajecznicę (od 9 zł), kanapki z różnymi dodatkami, jogurty. Następnie do godz. 18 podawane są obiady z daniami kuchni domowej. Są więc gołąbki (3,50 zł), czy filet drobiowy nadziewany szpinakiem (15 zł) oraz dwie zupy do wyboru. Codziennie kucharze przygotowują inne dania, więc nie ma stałego menu.

Zobacz też: Biżuteria, szkło, a może kawka? SOLO Art Cafe

W Bistro-Cafe lody są ręcznie robione, a wyrobów cukierniczych jest około dziesięciu. Rano wypiekane są bułeczki drożdżowe, później pojawia się na przykład tort orzechowy, węgierski oraz liczne ciasta kruche. Na drugim piętrze znajduje się wyłączona z codziennego użytku sala bankietowa o powierzchni prawie 200 mkw., którą można rezerwować na różne okazje. Ciekawostką jest tam kameralny gabinet na 14 osób.

Ostatnie użytkowane piętro zajmuje restauracja. Działa od godz. 12 do 23. Menu jest różnorodne. Szefowie kuchni bazują głównie na polskiej tradycji, ale umiejętnie łączą ją z produktami różnych stron świata.

Obecnie karta jest wiosenno-letnia - królują przystawki na zimno i ciepło, lżejsze zupy, sałaty jako dania główne, mięsa z dodatkiem warzyw, ryby oraz wykwintne desery, jak czekoladowe "mille-feuille" z gałką sorbetu malinowego (24 zł). Restauracja ma też kartę dań z dodatkami sezonowymi, jak np. szparagi. Gdy nie ma charakterystycznego specjału, kucharze eksperymentują z kuchnią regionalną, np. mazurską.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto