Pączek pałacowy - nowy przysmak we Wrocławiu, od dzisiaj dostępny w kawiarni Pałacu Królewskiego. W środku znajduje się mus malinowy, a na wierzchu pokryty został lukrowanymi paskami. W tłusty czwartek z biletem do muzeum dostaniemy go gratis.
- Pączek pałacowy, bo tak go nazwaliśmy, różni się zdecydowanie od tych dawnych, wrocławskich pączków, które miały w środku nadzienie śliwkowe - opowiada Maciej Łagiewski, dyrektor Muzeum Miejskiego we Wrocławiu. - My na ogół przyzwyczajeni jesteśmy do pączków z różą. Te w tłusty czwartek są najpopularniejsze. Pączki pałacowe to zatem coś nowego.
W tłusty czwartek bez pączka ani rusz
Pączki to obowiązkowy element w tym jedynym i szczególnym, zwłaszcza dla łasuchów, dniu, jakim jest tłusty czwartek. Oczywiście, innym popularnym przysmakiem są chociażby faworki (potocznie nazywane chrustem). Jednak to właśnie pączki cieszą się największym powodzeniem.
- W ubiegłym roku przegapilam tlusty czwartek. Dziś dowiedziałam się, że podobno niezjedzenie pączków w tym dniu przynosi pecha. W moim przypadku nic złego się nie stało. Kiedyś, jeszcze w liceum, robiłam faworki na tłusty czwartek. Teraz nie ma czasu, ale pączki kupię na pewno - mówi Karolina Kolińska, studentka dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.
Trochę historii...
W XIX wieku pączek był produktem charakterystycznym dla Wrocławia, podobnie jak dzisiaj dla Berlina. Z wrocławskich cukierni pączki znikały jak świeże bułeczki, a już szczególnie w okresie karnawału. Obok chruścików, ciasta drożdżowego i popularnego dla Śląska makowca serwowane były w kawiarniach w całym mieście.
Jeden pączek ma w sobie aż 248 kilokalorii - to inaczej cztery, syte obiady albo sześć puszek Coca Coli.
Od jutra pączki pałacowe będzie można nabyć w kawiarni Muzeum Miejskiego przy ul. Kazimierza Wielkiego oraz we wrocławskich cukierniach.
Przepisy na tłusty czwartek Pączki Składniki: 60 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 6 jaj 1/4 l mleka 5 dag drożdży 1 olejek śmietankowy szczypta soli 50 dag marmolady cukier puder olej do smażenia Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Następnie formować kulki, a do środka nakładać marmloladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Na koniec smażyć je na gorącym oleju. Gdy będą już gotowe, posypać cukrem pudrem. Faworki (autor: mimbla) Składniki: 2 szklanki mąki 8 żółtek 5 łyżek śmietany 4 łyżki spirytusu lub 8 łyżek białej wódki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kostki Planty do smażenia cukier puder do posypania Całość zagniatamy w jednorodne ciasto, jeśli jest rzadkie, podsypujemy mąką. Następnie rozwałkowujemy na bardzo cienki, prawie "papierowy" placek i kroimy na pasy szerokości ok. 2 cm. Taki pasek nacinamy również w środku i przekładamy jedną stronę - formując chruścika. Im ciasto cieńsze, tym lepsze. Podczas smażenia w głębokim rondlu charakterystycznie rośnie, nabierając objętości, jest lekkie i smaczne. Smacznego! |
Czytaj też:
- Tłusty Czwartek: Jak pączek w maśle
- Faworki i pączki: przepisy na tłusty czwartek
- Pączki pałacowe za darmo w tłusty czwartek
Ferie 2011 we Wrocławiu | Zmień swoje drogowe miasto | Photo Day - serwis |
Kąpieliska i baseny we Wrocławiu | Rozkład jazdy MPK Wrocław | Dzieje się we Wrocławiu |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?