Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2013. Szparagowe szaleństwo i biesiada [program]

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Na biesiadnym stole na Rynku podczas piątej edycji Europy na ...
Na biesiadnym stole na Rynku podczas piątej edycji Europy na ... Michał Potocki
Na stołach rozstawionych we wrocławskim Rynku będą królować szparagi. 8 czerwca czeka nas wielka biesiada. Sprawdź program.

zobacz też: Wrocław na weekend [koncerty, imprezy]

Impreza rozpocznie się 6 czerwca wielkim jarmarkiem i potrwa cztery dni. Na jarmarku będziemy mogli kupić europejskie produkty regionalne.

Wielka biesiada z Makłowiczem i Bikontem

Najważniejszym punktem programu jest jednak wielka biesiada, która odbędzie się 8 czerwca na wrocławskim Rynku (start: godz. 13.). Spróbujemy dań kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej. Serwować je będą m.in. Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

ZOBACZ SZCZEGÓŁOWY PROGRAM EUROPY NA WIDELCU 2013

Cena kuponu na jedną porcję to 5 złotych. Kupony obowiązują tylko podczas wielkiej biesiady 8 czerwca.

Menu wielkiej biesiady: soczewica dla mężczyzny

I tak na wielkim stole pojawi się m.in. cocido madrileno, czyli jednogarnkowe danie z ciecierzycy, mięsa i warzyw z dodatkiem kiełbasy chorizo (Hiszpania). Będzie też pork stew, czyli gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą (Irlandia). To tylko dwa przykłady spośród prawie sześćdziesięciu potraw, jakie znajdą się na stole.

Co jeszcze? - Gyros oraz saganaki, czyli feta na ostro, z pomidorami i czerwoną cebulką, świeżo cięty gyros z tzatzikami. Będą też jeszcze dwa dania z kuchni bułgarskiej - mówi Karol z restauracji Akropolis. - Koniecznie trzeba spróbować fety na ostro.

Amatorzy kuchni hiszpańskiej powinni być zadowoleni. - Warto skosztować zupy czosnkowej i jednogarnkowego dania z soczewicy, przygotowanego po madrycku, a na słodkie zakończenie mamy deser ryżowy z owocami leśnymi - wymienia Marcin Kurzawa z restauracji Bistro. - Treściwą rzeczą, jakiej powinien spróbować każdy mężczyzna, to danie z soczewicy po madrycku. Deser jest dla każdego.

Szarlotka z kopru i smaki Wrocławia

A na deser? My mieliśmy okazję skosztować jednego z dań węgierskich - turos-kapros lepeny, czyli tzw. szarlotki koprowej. Okazuje się, że w węgierskiej szarlotce jabłka nie mają żadnego znaczenia. Tutaj dwa najważniejsze składniki to twaróg i... koper. Jeżeli ten opis Was nie przekonuje, to mimo wszystko zachęcać Was będziemy do przełamania się - ta szarlotka naprawdę robi wrażenie. Podobnie zresztą jak brytyjska lemon curd tart (tarta cytrynowa) - idealna dla każdego łasucha.

Po deserze czas na prawdziwie wykwintny podwieczorek. Będziemy mieli bowiem okazję spróbować 100-kilogramowego tortu.

W tym roku uczestnicy będą też mieli okazję poznać smaki dawnego i współczesnego Wrocławia. I tak kuchnia współczesnego Wrocławia to takie dania, jak: zupa z milickiego karpia i warzyw, pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich oraz muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem. Natomiast tradycyjne potrawy ze stolicy Dolnego Śląska to m.in. zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami i śląskie niebo w gębie, a także crème brûlée ze szparagami.

Szparagowe szaleństwo w Rynku

Nie każdy wie, że Dolny Śląsk jest prawdziwym potentatem w produkcji szparagów, a także największym polskim eksporterem tych warzyw. Szparagowe szaleństwo szykuje się dzień przed wielką biesiadą na Rynku, czyli 7 czerwca (start: godz. 16. w Rynku).

- Dotychczas mówiło się, że to Wielkopolska dominuje w uprawie szparagów, a to nieprawda - mówi Robert Makłowicz. - To zapomniane przez wszystkich warzywo, a warto zwrócić uwagę, że pojawia się tylko sezonowo. Szparagi to symbol odradzania się życia po zimie. W smaku są genialne, ja staram się jeść je codziennie, czasem nawet jeżdżę po nie specjalnie do Niemiec. Szparagi się w Polsce nie najlepiej sprzedają, bo ludzie nie wiedzą, jak je obierać, gotować i w końcu przyrządzać. My w czasie "Europy na widelcu" postaramy się zachęcić wrocławian do częstszego jedzenia szparagów, zdradzimy też kilka kulinarnych sekretów z nimi związanych.

Okazuje się na przykład, że najlepsze szparagi są grube, a zielone można jeść surowe, bez obierania.

Ale Europa na widelcu to nie tylko dobra kuchnia. Impreza powinna spodobać się miłośnikom muzyki folkowej, którzy będą mieli okazję posłuchać na żywo m.in. zespołu Hrdza.

Zobacz inne materiały na MMWroclaw.pl





Woodstock 2013
Nocny Wrocław Półmaraton
Maraton Wrocław 2013
Slot Art Festival
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto