W środę rozpoczyna się festiwal Europa na Widelcu

Malwina Gadawa
Paweł Relikowski, Polska Press
Wielkie kulinarne święto Wrocławia w tym roku rozpocznie się w środę 31 maja i potrwa do 4 czerwca. Będzie można spróbować przysmaków z całej Europy.

Zobacz też: Europa na Widelcu [MENU, PROGRAM]

Do wspólnego biesiadowania zapraszają Robert Makłowicz, Piotr Bikont i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

- 4 czerwca świętujemy rocznicę wolnych wyborów. Zanim ten dzień został świętem państwowym, postanowiliśmy, że będziemy świętować we Wrocławiu. A jak świętować, to przy stole, stąd pomysł na biesiadę Europa na Widelcu - mówi prezydent Rafał Dutkiewicz.

W tym roku będzie można spróbować przysmaków z kilkunastu europejskich kuchni.

- Niektóre z nich będą naprawdę wyszukane - mówi Robert Makłowicz. I dodaje, że w tym roku po raz pierwszy przy wszystkich potrawach będą wymienione składniki, które mogą uczulać.

Tradycyjnie już na festiwalu promowane będą truskawki i szparagi z regionalnych upraw.

Tegoroczna edycja Europy na Widelcu rozpocznie się w środę (31 maja) jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska. W tym samym dniu rozpoczną się także targi książek kulinarnych organizowane w Tajnych Kompletach. A w klubie Proza odbędą się spotkania autorskie, m.in. z Robertem Makłowiczem. W Rynku stanie także food truck kampanii Polska Smakuje Jakością. Jego menu stworzył Jerzy Sobieniak (kucharz i promotor zdrowej kuchni polskiej) na bazie łopatki i schabu wieprzowego, klasycznych kiełbas, m.in. myśliwskiej, suchej krakowskiej oraz kaszanki i salcesonu.

W piątek, 2 czerwca we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów o tematyce kulinarnej (m.in. „Charlie i fabryka czekolady”, „Slow Food Story” czy „Uczta Babette”).

Najważniejszy dzień festiwalu to sobota, 3 czerwca. Tego dnia szefowie wrocławskich kuchni zaprezentują 18 hitów europejskiej kuchni m.in.: mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami, wołowina w piwie po flamandzku, zupa cebulowa, szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey, kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, gołąbki z białą kaszą gryczaną, gulasz segedyński, filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek czy pierożki z bryndzą. Potrawy powstaną na bazie mięsa i wędlin certyfikowanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Porcje degustacyjne otrzymamy za kupione wcześniej cegiełki (jedna kosztuje 5 zł). Pieniądze z cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika.

Na zakończenie głównego dnia festiwalu, wystąpi Wroclaw Respect Orchestra. A w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów.

Jedzenie wolimy zamawiać lub brać na wynos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3