Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Złota pisanka w centrum miasta - jak ją znaleźć?

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Szczerozłote jajka czekają na mieszkańców Wrocławia, Trójmiasta i Warszawy. 28 marca o 12.00 rusza gra miejska "Gdzie Wedel ukrył Złotą Pisankę?". Na naszej stronie znajdziecie przydatne wskazówki, które pomogą Wam znaleźć drogę do cennego jajka.

Gra miejska odbywać się też będzie w Trójmieście i Warszawie.

- Mieszkańcy stolicy bawili się już w ubiegłym roku. Wprawdzie wtedy nie była to gra miejska, ale inna zabawa wielkanocna. Teraz rozpoczynamy czekoladowe świętowanie również tutaj, we Wrocławiu - mówi Aneta Zabiegała z Twenty Four/Seven PR.

Każdy zespół biorący udział w zabawie 28 marca otrzyma Dziennik Zadań oraz mapkę, na której oznaczono punkty gry, a następnie ruszy po skarb (miejsce startu: Nowy Targ). Po drodze odkryć można czekoladowe zadania-niespodzianki. By dotrzeć do głównej nagrody, trzeba je wykonać.

Jednak by móc wziąć udział, trzeba się wcześniej zapisać. Zgłoszenia przyjmowane będą na starcie, ale można też zarejestrować się, pisząc na adres mailowy: [email protected]

Każde z wytopionych z prawdziwego złota i ozdobionych motywami kwiatowymi jajek będących główną nagrodą stanowi unikatowe dzieło sztuki i jest warte 6 tysięcy złotych.

WSKAZÓWKA:
Są trzy czekolady z dodatkami. Musisz odnaleźć wszystkie.

PRZEPIS WIELKANOCNY
Babka drożdżowa w białej czekoladzie
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
100 g żółtek
150 g jaj
200 ml mleka
80 g świeżych drożdży
200 g cukru
200 g wedlowskiej czekolady gorzkiej
100 g wedlowskiej czekolady mlecznej
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
200 g masła
szczypta soli
900 g mąki pszennej

Polewa z białej czekolady:
100 g białej wedlowskiej czekolady
30 g masła

Sposób przygotowania:
Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni.Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20-30 minut w ciepłym miejscu.

Dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami. Z pozostałej części mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15-20 minut, aby lekko wyrosło. Następnie dodać posiekaną w kostkę czekoladę i skórkę pomarańczową.Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu.

Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

Jutro przepis na baton w czekoladowej trawie!


Czytaj też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto