Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw wigilijnych. Oto ich lista!

TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE - 12 DAŃ NA WIGILIĘ




12 POTRAW WIGILIJNYCH - LISTA DAŃ


Oto przykładowa lista potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom
  • Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
  • Kapusta z grochem
  • Kapusta z grzybami
  • Kompot z suszonych owoców
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
  • Kluski z makiem, cukrem i miodem
  • Ryba po grecku
  • Sałatka jarzynowa
  • Jajka z majonezem
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz z uszkami
  • Zupa rybna
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec


12 POTRAW WIGILIJNYCH - SPRAWDZONE PRZEPISY



RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki:
1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony, sól, cukier
mąka
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
oliwa do smażenia

Przygotowanie ryby po grecku:
Ryby przekroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, a następnie odłożyć.
Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.
Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki:
  • buraki
  • wywar z włoszczyzny
  • skórka z chleba
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • grzyby suszone na farsz
  • ciasto jak na pierogi
  • sól, pieprz
  • cebula
  • masło


Przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami :
Najpierw trzeba przygotować zakwas na barszcz. Trzeba pokroić w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie zalać wszystko wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.

Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.

Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.

Podpowiadamy przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne, które powinny znaleźć się na większości świątecznych stołów.



KARP SMAŻONY - PRZEPIS
Składniki:
  • karp
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól


Przygotowanie smażonego karpia:
Wypatroszoną rybę trzeba dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie pokroić na porcje - na dzwonka lub płaty, lub kupić już płaty lub dzwonka. Na talerzu rozmącamy jajka i lekko solimy, a na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą. Porcje karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.

Jakie są potrawy wigilijne



GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:
  • kiszona kapusta – pół kilo
  • biała kapusta – pół kilo
  • marchewka – 1 szt.
  • szklanka całego grochu
  • cebula
  • pieczarki – 6 szt.
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, tymianek lub majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie


Przygotowanie grochu z kapustą
Najpierw trzeba zalać wodą groch i odstawiać na noc. Po odsączeniu, gotować w osobnym naczyniu w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut.
Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

POTRAWY WIGILIJNE, KTÓRE GOTUJĄ CELEBRYTKI
Jak celebrytki radzą sobie w tej kwestii? - Jestem kiepska w gotowaniu, ale bardzo dobre ciasta piekę - przyznała Izabela Janachowska. - Pomagam mamie, bo sama nie jestem sprawna w kuchni. Moja mama jest szefową wydarzenia - powiedziała Ada Fijał. - Lubie gotować, ale potrawy wigilijne średnio mi wychodzą. Nie mam do nich serca - zdradziła Sara Boruc. - To działka mojej babci i jak najdłużej chciałabym zostawić to w jej rękach - dodała.

Agencja TVN/x-news


Potrawy wigilijne lista



ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - PRZEPIS
Składniki:
  • majonez (3 łyżki)
  • śmietana (3 łyżki)
  • filet śledziowy (400 g)
  • cebula
  • sól, pieprz cukier


Przygotowanie śledzia w śmietanie:
Na początek należy połączyć majonez ze śmietaną oraz doprawić wedle upodobań solą, pieprzem i cukrem. Śledzie moczyć przez godzinę, odsączyć, przekroić na połowę i ułożyć na półmisku.
Cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Sos śmietanowo-majonezowy połącz cebulą i rozłożyć na śledziach.

KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki:
  • karp – 1 kg
  • rodzynki – 5 dag
  • piwo jasne – ok. 15 ml
  • cebula – 3
  • masło – 1 łyżka
  • goździki – ok. 5
  • starta skórka cytrynowa – pół łyżeczki
  • ocet – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz


Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.

Przygotowanie karpia w galarecie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.

Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.

KUTIA - PRZEPIS
Składniki:
  • pszenica bez łusek - 30 dag
  • mak - 20 dag
  • orzechy łuskane
  • rodzynki
  • miód


Przygotowanie kutii
Pszenicę namoczyć na noc, a później gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Potem odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy.

Potrawy wigilijne przepisy



KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki:
  • kiszonej kapusty – 1,5 kg
  • suszone grzyby – 25 dag
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki oleju/oliwy
  • pieprz mielony
  • 2 suszone lub wędzone śliwki


Przygotowanie kapusty z grzybami:
Tę potrawę należy rozpocząć przygotowywać już 3 dni przed Wigilią. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki:
  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • pół szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru


Przygotowanie kompotu z suszu:
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić i podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki wody
4 łyżki cukru
13 dag miodu
1 jajko
10 dag roztopionej margaryny do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowania wigilijnego piernika:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Wiadomości Wrocław, Wydarzenia Wrocław

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!