Od kilku lat wchodzących na Ostrów Tumski od ulicy Kominka witał szyld "Najlepsze pierogi w mieście". Niedługo tabliczka zniknie wraz z trzypiętrowym budynkiem, na którym się znajduje. Prowadzone są już prace rozbiórkowe. Wyburzono już stare garaże. Do końca września usunięty zostanie opuszczony budynek z rogu ulic. Kominka i Wyszyńskiego.
Trwa rozbiórka przy ul. Wyszyńskiego, Hlonda i Kominka
- Wyburzyliśmy już dwa niskie obiekty. We wrześniu skończymy rozbiórkę ostatniego budynku. W przyszłym tygodniu elektryk przygotuje wszystkie zabezpieczenia, a potem wjadą specjalne maszyny z nożycami miażdżąco-tnącymi - mówi Grzegorz Kapuśniak, kierownik prac z firmy AKME.
Na placu ma powstać niewysoka, nowoczesna zabudowa. Lokalizacja jest bardzo atrakcyjna, dlatego powstanie tam apartamentowiec. Inwestycję prowadzi znana dobrze we Wrocławiu spółka Verity Development.
W przyszłości okolica ma wyglądać nowocześnie
- Prace rozpoczniemy dopiero w przyszłym roku. To będzie czterokondygnacyjny budynek zarówno dla rodzin, jak i osób samotnych. Na dole zaplanowane zostały lokale usługowe - mówi Izabala Lipkowska, rzeczniczka prasowa spółki Verity Development. - Unikalna architektura jest efektem połączenia kształtu XIX-wiecznej kamienicy i współczesnej, miejskiej zabudowy. Proporcje, układ okien i materiały stosowane przy budowie będą typowe dla specyfiki tej części miasta - uzupełnia.
Wrocławianie przyzwyczaili się do opustoszałego placu i mają sprzeczne zdanie na temat prowadzonych tu prac.
- Niech wyburzają, tylko powinni tu zrobić park z ławeczkami i drzewami. Byłoby ładnie, spokojnie i pasowałoby do okolicy. Takie przedłużenie Ostrowa Tumskiego i jednocześnie miejsce wypoczynku dla turystów - mówi Janusz Bylina, mieszkaniec Śródmieścia.
Legendarny budynek miłośników pierogów
Studenci mają swoje zdanie na ten temat i myślą równie pragmatycznie jak rdzenni mieszkańcy miasta.
- Najbardziej przydałyby się tu jakieś fajne knajpki. Jakby wreszcie skończyli bibliotekę uniwersytecką, to w okolicy byłoby świetne miejsce, żeby coś zjeść. Podobno tam kiedyś były dobre pierogi, może ktoś nawiąże do tej tradycji - komentuje Marcin Czubakowski, student germanistyki na Uniwersytecie Wrocławskim.
Czytaj również:
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?