Zobacz też inne przepisy na WROCŁAWSKI OBIADEK
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 średnie bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1 puszka pomidorów
- kubek mleka ze śmietaną
- 20 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano.
Zobacz też: Zupa ziemniaczana jak u babci (PRZEPIS)
Przygotowanie:
Kroimy bakłażana w plastry, solimy i odkładamy na 20 minut, po czym płuczemy i osuszamy. Podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży, dodajemy pomidory, sól, pieprz i oregano. Dusimy 5 minut i odstawiamy. Na oliwie obsmażamy bakłażana. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę bakłażanów, posypujemy natką, na to mięso i znów bakłażany, pietruszka i mięso, kończymy warstwą bakłażanów. Zalewamy sosem z mleka, śmietany i 2 jajek, posypujemy serem. Zapiekamy przez 45-55 minut (180 stopni). Odstawiamy na 10 minut, kroimy i podajemy jak lasagne.
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?