MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławscy kucharze zostali wyróżnieni w ogólnopolskim konkursie Arte Culinaria Italiana

Małgorzata Kaczmar
Michał Plewka i Arkadiusz Kropidłowski z restauracji Splendido prezentują swoje zwycięskie dania
Michał Plewka i Arkadiusz Kropidłowski z restauracji Splendido prezentują swoje zwycięskie dania Tomasz Hołod
Młody, świeży szpinak, kolendra, tygrysie krewetki, ser mascarpone - tych składników użyli Michał Plewka i Arkadiusz Kropidłowski, szefowie kuchni restauracji Splendido, by wyczarować w Warszawie mistrzowskie danie. Ze stolicy wrócili z II nagrodą w ogólnopolskim konkursie Arte Culinaria Italiana. Jury doceniło podane przez nich makaronowe muszle conchiglioni z dwoma rodzajami nadzienia i deser - róże piasku, czyli mus z gorzkiej czekolady z pomarańczami, w sosie malinowym.

Na pomysł stworzenia konkursu Arte Culinaria Italiana wpadł Włoch, Giancarlo Russo. Chciał w ten sposób rozpropagować kuchnię Italii w Polsce. Już od 10 lat zaprasza do Warszawy kucharzy, którzy najlepiej radzą sobie z daniami Półwyspu Apenińskiego.
- Przepis to była improwizacja - uśmiechają się wrocławscy kucharze. - Mieliśmy trochę pomysłów, przejrzeliśmy włoskie książki kucharskie i tak powstało konkursowe danie - dodają skromnie. Można je już znaleźć w menu restauracji Splendido, w specjalnej wkładce mistrzowskiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tatiana Okupnik tak dba o siebie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto