Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Winnica, w której spróbujesz trunków z całego świata

Piotr Telichowski
W nowym lokalu na placu solnym możemy spróbować odmian z całego świata

Do znajdującego się przy placu Solnym 14 azylu zaprasza tablica, na której kredą wypisane są ceny najpopularniejszych win. Po wejściu przez bramę na podwórko możemy zobaczyć ciemnożółtą ścianę pokrytą bluszczem, parę okien i drzwi, nad którymi wisi szyld. W drewnie wyrzezano nazwę lokalu.

Wewnątrz jest krótki korytarz i przytulna sala z drewnianym barem, nad którym wisi ozdobny zegar. Na ścianach zawieszono zdjęcia butelek z rzadkimi gatunkami tych wykwintnych trunków.

By lepiej nacieszyć się smakiem wina, możemy zamówić tu talerz serów pleśniowych lub wędlin - w cenie 19 i 22 zł. Dla ceniących sobie bardziej egzotyczne smaki przygotowano oliwki z papryką lub anchois, krakersy lub świeżą bagietkę z pastą z suszonych pomidorów w cenie od 6 do 8 zł. Można też wybierać między dolmadakią - liśćmi winogron, w które zawinięto ryż - albo pochodzącymi z Włoch paluszkami Grissini.

Winnica fukcjonuje jako sklep i winobar - można tu kupić butelki wina, które zamierzamy zachować na specjalną okazję. Zawsze można tu zamówić wino w kieliszku. Sprzedawane są te pochodzące z winnic fracuskich, nowozelandzkich, chilijskich, hiszpańskich i australijskich. Dla ceniących sobie szczególną egzotykę sprowadzane są te, które dojrzewały w piwnicach Republiki Południowej Afryki. Za butelkę 0,75 l zapłacimy od 25 do nawet 120 zł.

Największym powodzeniem cieszą się wina różowe - pasujące do każdych warunków pogodowych i pory roku - choć czerwonych czy białych też nie brakuje. Dostępne są tu wina wytrawne, słodkie i musujące. Z tych ostatnich na miejscu można nawet wypić wino musujące przygotowane w Hiszpanii, a także pochodzące z Szampanii Champagne Baron Albert w odmianie białej lub różowej w cenie od 14 do 24 zł za kieliszek. Lokal prowadzi też sprzedaż wysyłkową.

Wszystkie wina przechowywane są w odpowiednich warunkach, czyli w suchych pomieszczeniach w taki sposób, by korek miał styczność z winem. Jest to istotne z tego względu, że w przeciwnym wypadku może on wyschnąć i rozpaść się podczas próby otwarcia butelki. Obsługa chętnie podzieli się swoją wiedzą dotyczącą wina i związanych z nim zagadnień.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto