18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trattoria Va Bene - tu podstawą dobrej kuchni są zioła

Tomasz Zawadzki
Tomasz Hołod
W Trattorii Va Bene, utrzymanym we włoskim stylu lokalu, znajdującym się na Rynku pod numerem 51, możemy zjeść jajecznicę z kiełbaskami i pieczoną fasolą już od ósmej rano - pisze Tomasz Zawadzki

Trattoria Va Bene to kameralna restauracja we włoskim stylu działająca na Rynku od dwóch i pół roku.

- Nasz lokal to prawdziwa mieszanka różnych stylów i kultur - mówi Marta Górna, menedżer w Trattoria Va Bene. - Serwujemy kuchnię śródziemnomorską w nowym wydaniu.

Najważniejsze w kuchni tej restauracji są świeże zioła: estragon, szałwia, trybula, bazylia, oregano kubańskie i wiele innych. - Niestety, w Polsce często nie można ich dostać, a przecież to podstawa dobrej kuchni - mówi Grzegorz Firkowski, szef kuchni w Trattorii Va Bene. - Zioła podkreślają smak wszystkich potraw i nadają im niepowtarzalny aromat.

Restauracja czynna jest już od godziny 8. Serwuje wówczas syte śniadania, np. angielskie, złożone z jajecznicy z dwóch jaj ze szczypiorkiem, kiełbaskami, pieczoną fasolą, rösti ziemniaczanym, boczkiem i tostami. Taki posiłek kosztuje 25 zł.

Natomiast od godz. 12 do godz. 16 można kupić lunch w cenie 23,90 zł. Za tę kwotę dostaniemy zupę, danie główne, deser i napój, np. pomidorowy krem, udko z kurczaka z warzywami grillowanymi i domową foccacią (pieczywo z ciasta jak na pizzę) plus ciastko.

W regularnym, zmieniającym się sezonowo menu są m.in. steki z polędwicy wołowej, sos chimmichurri, słodkie ziemniaki z wędzoną papryka i guacamole. Danie takie będzie nas kosztowało 68 zł. W restauracji serwującej kuchnię śródziemnomorską trudno wyobrazić sobie, by zabrakło wina. W Trattorii Va Bene mamy do wyboru zarówno trunki z południa Europy, jak i Ameryki Południowej. Zwolennicy napojów bezalkoholowych mogą natomiast zdecydować się na świeżo wyciskane soki owocowe. Już niedługo w menu pojawią się też energetyczne koktajle warzywne.

Restauracja może pochwalić się zajęciem pierwszego miejsca wśród wrocławskich restauracji na znanym portalu podróżniczym Trip Advisor. Trattoria Va Bene Rynek 51 czynna jest codziennie od godz. 8 do w piątki i soboty godz. 24, a w pozostałe dni do godz. 22.

Co warto zjeść:
Tagliatelle z pokrzywą, szpinakiem, bobem, pomidorami koktajlowymi, chilli i kozim serem - 29 zł
Sałatka z sałaty rzymskiej ze smażoną wątróbką, prażonym boczkiem, gruszką, rodzynkami i domową foccacią - 27 zł
Pirgos, wieżyczka z polędwic wieprzowych z cukinią 48 zł
Okoń morski z gnocchi ziołowym, sosem z kopru włoskiego, karczochami i suszonymi czarnymi oliwkami - 44 zł

Kto tu gotuje...
Szefem kuchni w Trattorii Va Bene jest Grzegorz Firkowski. Gotowaniem zajmuje się zawodowo już od dwunastu lat. Twierdzi, że kuchnia powinna być otwarta dla wszystkich, dlatego szkoli młodych adeptów gastronomii we wrocławskiej Szkole Gotowania.

W jego kuchni wszystko musi być dopieszczone i nieoszukane. Twierdzi, że ostatnio zapomniano o jagnięcinie, dlatego chce ją odświeżyć. Prywatnie uwielbia smażony boczek wieprzowy z keczupem z buraka.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto