Lokal może pomieścić ok. 120 osób. Największą popularnością cieszy się piękna Sala Ogrodowa, utrzymana w stylu włoskiego podwórza, ze spełniającą życzenia studnią pośrodku.
Karta dań zmienia się co roku, choć przynajmniej raz w miesiącu pojawia się wkładka z nowymi potrawami. Menu zawiera dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej, ale restaurację wyróżnia przede wszystkim kontynuowanie tradycji wrocławskiej karty dań.
- W kuchni staram się odkrywać zapomniane smaki, stąd moja fascynacja tradycyjnymi dolnośląskimi potrawami - mówi Grzegorz Pomietło, szef kuchni w Art Restauracji i Kawiarni. - Choć wymaga to pewnego wysiłku, warto do swojego menu wprowadzać produkty ekologiczne oraz regionalne. Ratujemy w ten sposób zanikające dziedzictwo kulturowe naszych "małych ojczyzn", a jednocześnie zapewniamy sobie zdrowie i dobre samopoczucie - dodaje Grzegorz Pomietło.
Zgodnie z tą ideą, specjały dawnej kuchni wrocławskiej zostały w menu specjalnie oznaczone. Wśród potraw "Dawnego Smaku Wrocławia" znajdziemy m.in. szyjki rakowe po wrocławsku w cenie 32 zł i kotlety cielęce z kością w sosie z podgrzybków podane z kopytkami. Cena tej wyjątkowej potrawy to 54 złote.
Prawdziwym hitem jest jednak pstrąg kłodzki z boczniakiem i sosem migdałowo-kaparowym, wpisany na listę Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska (48 zł).
Wiele dań serwowanych jest z produktów ekologicznych, np. jajecznice i omlety z jaj kury zielononóżki kuropa-twianej.
Art Restauracja i Kawiarnia pozwala zabrać także odrobinę kulinarnej tradycji do domu, np. konfitury z pigw rosnących w Parku Krajobrazowym Doliny Baryczy kosztują 20 zł.
- Przedwojenny Wrocław był tyglem kulturowym, w czym przypominał miasto obecne - mówi Grzegorz Pomietło. - Wpływ kuchni niemieckiej, czeskiej czy francuskiej po przejściu armii Napoleona sprawił, że kuchnia Wrocławia była bardzo urozmaicona. Teraz powracamy do takiej tradycji, jakiej kiedyś się wstydziliśmy.
Na walentynki w Art Restauracji i Kawiarni przygotowano specjalne menu, w którym znajdziemy m.in. pikantny krem z mleka kokosowego z małżem św. Jakuba w cenie 16 zł i filet z perliczki w sosie czekoladowo-śliwkowym z gratin w cenie 52 zł. Zakochani, chcący zjeść tam romantyczną kolację, powinni jednak spieszyć się z rezerwacją stolika, gdyż zainteresowanie jest zwykle ogromne.
Lokal znajduje się przy ul. Kiełbaśniczej 20. Jest czynny codziennie od godziny 6.30 do godziny 23. Bar działa do godz. 2 w nocy.
Co warto zjeść
Sałatka z raków po wrocławsku - 32 zł
Filet z pstrąga z boczniakiem i sosem - 48 zł
kto tu gotuje
Grzegorz Pomietło jest szefem kuchni w Art Restauracji i Kawiarni. Ma trzydziestoletnie doświadczenie. Specjalizuje się w kuchni polskiej i regionalnej Dolnego Śląska. Trzykrotny uczestnik imprezy kulinarnej "Europa na widelcu". Laureat wielu nagród w konkursach kulinarnych w Polsce i za granicą. Instruktor i wychowawca młodych adeptów sztuki kulinarnej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?