Ostatnio prezentowaliśmy Wam receptury na potrawy ze śledzi.
Prezentujemy przepisy na świąteczne zupy. W polskich domach dominuje barszcz czerwony z uszkami, ale zdarzają się i takie rodziny, które preferują zupę grzybową. Dla tych też mamy specjalne kulinarne porady.
Jeżeli natomiast macie ochotę zaskoczyć czymś swoich bliskich, proponujemy zupę migdałową. Rozpływa się w ustach...
Barszcz czerwony |
Składniki:
4 buraki
cebula
2 ząbki czosnku
4-5 dużych kapeluszy borowików
1/2 porcji włoszczyzny
sól
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
sok z cytryny
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego
Sposób przygotowania:
Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez ok. 30 min, odstawiamy do wychłodzenia.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy. Trzeba jednak uważać, żeby się nie zagotował.
Uszka z grzybami |
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajo
odrobina wody
sól
Nadzienie:
10 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 jajo
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby starannie opłukać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Dodać grzyby i ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku nastawić wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać nadzienie. Zlepiać trójkąty, a następnie dwa rogi ze sobą. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu układać na półmisku i polewać masłem, aby się nie posklejały.
Uszka z grzybamii kapustą |
Składniki:Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
2 jajka
4 dag drożdży
Farsz:
15 dag suszonych grzybów
1/2 kg kapusty kiszonej
8 dag cebuli
1 łyżka masła
1 cebula do ugotowania
3 dag tartej bułki
1 żółtko
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do wody i zostawić do następnego dnia, aby dobrze zmiękły. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem obranej i przekrojonej na pół cebuli. Po ugotowaniu odlać wywar i odcisnąć grzyby. Cebulę obrać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Grzyby, uduszoną cebulę i kapustę zemleć w maszynce do mięsa, dodać żółtko, tartą bułkę, sól i pieprz, wymieszać. Zagnieść ciasto z podanych składników, cienko rozwałkować, wykroić kwadraty, rozłożyć nadzienie, skleić w trójkąty, końcówki skleić ze sobą, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, by się nie pokleiły. Podawać z barszczem czerwonym.
Zupa grzybowa |
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać zimą wodą (około 2 szklanki) i moczyć przez 24 godziny. Następnie wodę wylać, a grzyby opłukać i pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1 litra) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 godziny (grzyby powinny być zakryte wodą, więc jeśli wyparuje podczas gotowania, należy ją dolewać). Ostudzić, a następnie grzyby oddzielić od wody.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić na maśle. Dodać grzyby, wymieszać i jeszcze razem chwilę smażyć. Ostudzić i zmiksować.
Zmiksowaną cebulę z grzybami przełożyć do garnka, wlać odlaną wodę z grzybów, zimną wodę (tak, żeby płynu było w sumie około 1 ½ litra) i razem zagotować. Kilka łyżek zupy odlać i dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy i znów zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie Maggi i majerankiem. Gotową zupę wigilijną podawać z groszkiem ptysiowym.
Zupa migdałowa |
Składniki:
1,5 l tłustego mleka
20 dag migdałów
2 łyżki cukru
10 dag rodzynek
łyżka masła
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rodzynki przelewamy na sicie gorącą wodą, odstawiamy do odsączenia. Sparzone wrzątkiem migdały obieramy z łupinek, suszymy, przepuszczamy przez maszynkę. Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy przygotowane migdały i rodzynki, szczyptę soli oraz masło, trzymamy na niewielkim ogniu przez 3 min. Odstawiamy pod przykryciem, by nie powstał kożuch. Zupę podajemy na ciepło z ugotowanym na sypko ryżem.
Zebrane na podstawie:
http://www.nawigilie.com
http://www.smaczny.pl
Aszkiewicz Ewa, "Kuchnia polska. 1001 przepisów", Wydawnictwo Publicat
Więcej przepisów zamieścimy niebawem!
Czytaj też:
- Życzenia na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia
- Przepisy świąteczne: Śledzie
- Święta: chińska choinka i wigilia na Skype
- Książkowe propozycje świątecznych prezentów: TOP 10
Zima we Wrocławiu 2010/2011 [serwis specjalny] | Próbny egzamin gimnazjalny |
Sylwester we Wrocławiu | Twórz z nami MM Wrocław |
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?