Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu: trwa biesiada w Rynku [foto]

Redakcja
Naleśniki z dzikiego bzu z Austrii, pulpeciki warte grzechu z Cypru czy aleja win - trwa wielkie żarcie pod przewodnictwem Bikonta i Makłowicza.

To oni, podobnie jak w ubiegłym roku, mieli oko na serwowane w Rynku specjały z niemal każdego zakątka Europy.
- Przepraszam państwa, że nie mogę wszystkiego spróbować, ale inaczej bym tego nie przeżył - mówił Robert Makłowicz, który wspólnie z Piotrem Bikontem degustował dania na poszczególnych stoiskach. - Placki z dzikiego bzu obtaczane w bułce tartej - to jest coś, na punkcie czego zwariowałem kiedyś w Austrii. A gulasz jak trzeba, palce lizać - dodał fachowo podczas smakowania kuchni austriackiej.

Bikont podsumował: - Niech żyje przyjaźń polsko-austriacka! - i oblizując palce zachwycił się pulpecikami z Cypru. - Grzechu warte! - ocenił.

Właściwie wszystkie kuchnie Europy cieszyły się dużym wzięciem. Za degustację jednej potrawy trzeba było zapłacić 3 zł. Nic dziwnego zatem, że przy kasach ustawiły się gigantyczne kolejki smakoszy.

- Zachwyciłam się greckim winem, ale też greckim keftadesem, pulpecikami z mielonego mięsa - mówi Jolanta Jodłowska, która przyszła z mężem do wrocławskiego Rynku, żeby spróbować specjałów z różnych zakątków Europy. - Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, sama też nieźle gotuję, więc na pewno skorzystam w domu z kilku rad, które tu dzisiaj dostałam.

Andrzej Piotrowski uwielbia kuchnię naszych sąsiadów - Czechów.
- Przyszedłem tu na knedliki, no i oczywiście na czeskie piwo. Tylko nasi przyjaciele Czesi mają tak wyśmienity browar - uważa. - Polecam wszystkim!

Barbara Malinowska jest zdegustowana długimi kolejkami do kas.
- Już wolę zapłacić te kilka złotych więcej za jedzenie niż czekać w tych długich kolejkach - mówi. - Trudno, tym razem będę musiała obejść się smakiem.

Wielkie biesiadowanie w Rynku potrwa do wieczora, 5 czerwca.

Program "Europy na widelcu"

Menu "Europy na widelcu":

Austria
Saftgulasch mit Semmelknodel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi
Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna

Belgia
Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką
Tarte à la rhubarbe et aux fraises – tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą
Hotel Azyl

Bułgaria
Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje
Kebabczeta – potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem
Hotel Azyl

Cypr
Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami
Dolnośląska Loża Kulinarna

Czechy
Vepro-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą
Pastyrski syr z szynką – ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna

Dania

Fyldt hvidkal – gołąbki w liściach sałaty lodowej
Wienerbrød – duńskie ciasteczka
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Estonia
Porgandisornikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi
Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Finlandia
Sienipiirakka – zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie
Karpalojuustokakku – sernik z żurawiną
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Francja
Quiche lorraine – tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta
Madeleine – ciastka magdalenki
Nelson Catering&Events

Grecja
Melitzanosalata – pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem
Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem
Restauracja Akropolis

Hiszpania
Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów
Churros – hiszpańskie ciastko do kawy
Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe
Hotel HP Park Plaza

Holandia
Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego
Speculaas – herbatniki pierniczkowe
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Irlandia
Boxty bread – rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi
Nelson Catering&Events

Litwa
Zemaiciu pupeliu ir obuoliu salotos – żmudzka sałatka z fasoli i jabłek
Juodos duonos ir obuolių plokstainis – placek z czarnego chleba i jabłek
Art Hotel

Luksemburg
Croquettes de chataignes – krokiety z kasztanami
Nelson Catering&Events

Łotwa
Maizes zupa – zupa chlebowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Malta
Bigilla – pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką
Tadam mimli bil-ġobon feta – pomidory nadziewane serem feta
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Niemcy
Bierochen – pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem
Heringstopf – sałatka ziemniaczano-śledziowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Polska
Staropolski gulasz z chrzanem
Kotlety drobiowe z warzywami
Multifood STP

Portugalia

Feijoada – czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną
Toucinho da céu – placek migdałowy
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Rumunia
Bulz – kulki mamałygi nadziewane serem
Colivă – gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki
Nelson Catering&Events

Słowacja
Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty
Bryndzové halušky – kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Słowenia

Zelsevka – rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem
Matevž – puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Szwecja
Laxpudding – łosoś po królewsku
Kanelbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe
Hotel HP Park Plaza

Węgry
Pontyhalaszle – ostra zupa z karpia
Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną
Art Hotel

Wielka Brytania
Scotch eggs – jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym
Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym
Clark's pie – bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami
Nelson Catering&Events

Włochy
Risotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio
Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki
Unilever Foodsolutions/Restauracja Novocaina


Czytaj też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto