Robert Makłowicz i Piotr Bikont zdradzili szczegóły Europy na Widelcu 2015. W tym roku organizatorzy namawiają do skosztowania dolnośląskich słodkowodnych ryb, rzodkiewek oraz tradycyjnie szparagów.
Zobacz zdjęcia z Europy na Widelcu 2015
Jak co roku spróbujemy również potraw z różnych krajów Europy, będziemy też mogli zaopatrzyć w regionalne produkty na towarzyszącym jarmarku - takie jak cydr, miody pitne czy nalewki. Najlepsi kucharze przygotują w Rynku potrawy z kuchni: walijskiej, walońskiej, chorwackiej, cypryjskiej, morawskiej, normandzkiej, z Krety, gruzińskiej, galicyjskiej, westfalskiej, podlaskiej, szwajcarskiej (Gryzonia), szwedzkiej (Smalandia), lwowskiej, węgierskiej (Puszta) oraz sardyńskiej.
Co dokładnie znajdzie się na talerzu? Opcji będzie mnóstwo. Cheddar Cheese Soup, klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege, risotto z krewetkami na sposób kvarnerski, zupa z małży z młodą marchewką, zupa gulaszowa z migdałami i orzechami, gulasz z ośmiorniczek czy marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Zaniedbane nie powinny się poczuć również kubeczki smakowe wegetarian. Wszystko za sprawą: smażonych pierożków z serem owczym, filetem rybnym z dipem cytrynowo-kaparowym i zawijanego ciasta z masą serową. W menu będą również ciasta i desery.
Europa na Widelcu 2015. Program
Główne wydarzenia Europy na Widelcu potrwają 5 i 6 czerwca, ale już w środę, 3 czerwca, wokół pomnika Fredry stanie Jarmark Produktów Regionalnych. Z dobrodziejstw oferowanych na jarmarku można skorzystać w godz. 10-21. Jarmark potrwa do 7 czerwca, tak samo jak targi książki kulinarnej. Wszyscy amatorzy gotowania mogą dostarczyć odręcznie napisany przepis na jakąkolwiek potrawę, która towarzyszyła danej rodzinie z dziada pradziada. Dostarczone przepisy trafią do „Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Wrocław od kuchni”, która zostanie wydana w 2016 roku. Drugą możliwością dostarczenia przepisu jest wysłanie e-maila na adres [email protected] od 3 czerwca do 21 listopada.
Dinner in the Sky we Wrocławiu, czyli obiad kilkadziesiąt metrów nad ziemią
W dodatku od 5 do 7 czerwca na pl. Solnym stanie podniebna restauracja, w której posiłki serwowane są na wysokości 37 m. Z kolei wszystkie osoby, które mają na sumieniu jakiekolwiek grzeszki kulinarne (np. podjadanie w nocy, dodawania ketchupu do każdej potrawy) mogą pozbyć się wyrzutów sumienia wyznając je 5 czerwca w godz. 16-20. W jaki sposób? Wystarczy stanąć przed kamerą i wyrzucić z siebie kulinarne błędy.
Piątek, 5 czerwca - Dzień Dolnośląski
Przygotowywanie produktów regionalnych, szczególnie ryb słodkowodnych ze stawów milickich, ziół, szparagów, rzodkiewek i truskawek. Na stołach znajdą się m.in. pierogi z karpiem. Rzodkiewki będą pochodzić z hodowli Andrzeja Litwińczuka spod Świdnicy, który uprawia to warzywo na powierzchni 250 ha.
Sobota, 6 czerwca – Europejska biesiada
Ponad 40 potraw z 16 regionów. Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Z tej okazji na scenie wystąpi Tomislav Goluban i śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”. Początek uczty o godzinie 12.
W programie m.in.:
- parada kucharzy,
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
- warsztaty pieczenia chleba,
- zabawy dla dzieci,
- opowieści ichtiologów,
- fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
- konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków),
- rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
- VII Wrocławski Turniej Nalewek.
W tym roku na festiwalowej scenie zagrają: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.
MENU Europy na widelcu. Sprawdź, co zjesz
Wielka Brytania (Walia)
Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną
Belgia (Walonia)
Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym
Chorwacja (Zagorie i Kvarner)
Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową
Cypr (Nikozja)
Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu
Czechy (Morawy)
Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze
Francja (Normandia)
Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem
Grecja (Kreta)
Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów
Gruzja (Imeretia)
ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów
Hiszpania (Galicja)
Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem
Niemcy (Westfalia)
Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Polska (Podlasie)
Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą
Szwajcaria (Gryzonia)
fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami
Szwecja (Smalandia)
kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną
Ukraina (Lwów)
Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Гречаники зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym
Węgry (Puszta)
Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym
Włochy (Sardynia)
Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?