Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu 2015. Będzie królował karp i rzodkiewka [program]

Arkadiusz Gołka
Na imprezie co roku zjawia się Robert Makłowicz
Na imprezie co roku zjawia się Robert Makłowicz JANUSZ WÓJTOWICZ / POLSKAPRESSE
5 i 6 czerwca, jak co roku, na wrocławskim Rynku nadarzy się okazja, by zakosztować kuchni z różnych stron Europy. Zobacz jakie atrakcje czekają podczas największej uczty w Polsce.

Robert Makłowicz i Piotr Bikont zdradzili szczegóły Europy na Widelcu 2015. W tym roku organizatorzy namawiają do skosztowania dolnośląskich słodkowodnych ryb, rzodkiewek oraz tradycyjnie szparagów.

Zobacz zdjęcia z Europy na Widelcu 2015

Jak co roku spróbujemy również potraw z różnych krajów Europy, będziemy też mogli zaopatrzyć w regionalne produkty na towarzyszącym jarmarku - takie jak cydr, miody pitne czy nalewki. Najlepsi kucharze przygotują w Rynku potrawy z kuchni: walijskiej, walońskiej, chorwackiej, cypryjskiej, morawskiej, normandzkiej, z Krety, gruzińskiej, galicyjskiej, westfalskiej, podlaskiej, szwajcarskiej (Gryzonia), szwedzkiej (Smalandia), lwowskiej, węgierskiej (Puszta) oraz sardyńskiej.

Co dokładnie znajdzie się na talerzu? Opcji będzie mnóstwo. Cheddar Cheese Soup, klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege, risotto z krewetkami na sposób kvarnerski, zupa z małży z młodą marchewką, zupa gulaszowa z migdałami i orzechami, gulasz z ośmiorniczek czy marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Zaniedbane nie powinny się poczuć również kubeczki smakowe wegetarian. Wszystko za sprawą: smażonych pierożków z serem owczym, filetem rybnym z dipem cytrynowo-kaparowym i zawijanego ciasta z masą serową. W menu będą również ciasta i desery.

Europa na Widelcu 2015. Program

Główne wydarzenia Europy na Widelcu potrwają 5 i 6 czerwca, ale już w środę, 3 czerwca, wokół pomnika Fredry stanie Jarmark Produktów Regionalnych. Z dobrodziejstw oferowanych na jarmarku można skorzystać w godz. 10-21. Jarmark potrwa do 7 czerwca, tak samo jak targi książki kulinarnej. Wszyscy amatorzy gotowania mogą dostarczyć odręcznie napisany przepis na jakąkolwiek potrawę, która towarzyszyła danej rodzinie z dziada pradziada. Dostarczone przepisy trafią do „Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Wrocław od kuchni”, która zostanie wydana w 2016 roku. Drugą możliwością dostarczenia przepisu jest wysłanie e-maila na adres [email protected] od 3 czerwca do 21 listopada.

Dinner in the Sky we Wrocławiu, czyli obiad kilkadziesiąt metrów nad ziemią

W dodatku od 5 do 7 czerwca na pl. Solnym stanie podniebna restauracja, w której posiłki serwowane są na wysokości 37 m. Z kolei wszystkie osoby, które mają na sumieniu jakiekolwiek grzeszki kulinarne (np. podjadanie w nocy, dodawania ketchupu do każdej potrawy) mogą pozbyć się wyrzutów sumienia wyznając je 5 czerwca w godz. 16-20. W jaki sposób? Wystarczy stanąć przed kamerą i wyrzucić z siebie kulinarne błędy.

Piątek, 5 czerwca - Dzień Dolnośląski

Przygotowywanie produktów regionalnych, szczególnie ryb słodkowodnych ze stawów milickich, ziół, szparagów, rzodkiewek i truskawek. Na stołach znajdą się m.in. pierogi z karpiem. Rzodkiewki będą pochodzić z hodowli Andrzeja Litwińczuka spod Świdnicy, który uprawia to warzywo na powierzchni 250 ha.

Sobota, 6 czerwca – Europejska biesiada

Ponad 40 potraw z 16 regionów. Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Z tej okazji na scenie wystąpi Tomislav Goluban i śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”. Początek uczty o godzinie 12.

W programie m.in.:
- parada kucharzy,
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
- warsztaty pieczenia chleba,
- zabawy dla dzieci,
- opowieści ichtiologów,
- fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
- konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków),
- rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
- VII Wrocławski Turniej Nalewek.

W tym roku na festiwalowej scenie zagrają: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

MENU Europy na widelcu. Sprawdź, co zjesz

Wielka Brytania (Walia)

Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)

Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)

Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)

Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)

Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)

Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)

Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)

ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)

Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)

Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)

Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)

fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)

kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)

Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Гречаники зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)

Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)

Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto