Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2015. Grecka baklava, gulasz węgierski i neandertalczycy [zdjęcia]

Kinga Czernichowska
Dzisiaj, 6 czerwca, wrocławianie mogą rozkoszować się smakami całej Europy. Na Rynku trwa "Europa na widelcu", największa impreza kulinarna we Wrocławiu.

Co roku podczas Europy na widelcu mieszkańcy Wrocławia mogą poznać przysmaki kuchni różnych europejskich krajów. W tym roku najdłuższa kolejka prowadziła chyba do Anglii, gdzie można było zjeść kremową zupę z serem Cheddar. Powodzeniem cieszyło się również stoisko hiszpańskie, które serwowało gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny oraz smażony filet rybny z dipem kaparowo-cytrynowym. Trudno było nie skusić się na szwedzkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, zwane kladdkaka.

Zobacz więcej zdjęć

My próbowaliśmy także kuchni węgierskiej, m.in. pörkölt galuskával (pod nazwą tą kryje się tradycyjny gulasz węgierski z kluseczkami), włoskiej (tu królowało malloreddusm, czyli makaron z wołowym ragout z warzywami) oraz greckiej, a dokładniej kreteńskiej (baklava wręcz rozpływała się w ustach). Ciekawe wydaje się także połączenie sera feta i arbuza - takiej sałatki z dodatkiem liści mięty można było spróbować także na stoisku greckim.

Uczestnicy imprezy wykazali się pomysłowością. Pojawili się goście w przebraniach, a wrocławianie chętnie robili sobie zdjęcia z... neandertalczykami. Zobaczcie sami. Zapraszamy do obejrzenia galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto