Europa na Widelcu 2016 (MENU, PROGRAM)

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Podczas ósmej edycji Europy na Widelcu będziemy mogli skosztować aż 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury.

Sprawdź: Jak dobrze znasz europejską kuchnię? (QUIZ)

Europa na Widelcu rozpocznie się w piątek, 3 czerwca. Piątek będzie Dniem Wrocławskim - spróbujemy wtedy różnych przysmaków kuchni wrocławskiej. Następnego dnia (w sobotę, 4 czerwca) od 13.00 będzie można skosztować tradycyjnych potraw krajów europejskich. Na stoisku belgijskim znajdziemy np. wołowinę w piwie po flamandzku, Hiszpania zaproponuje nam gazpacho, a stoisko tureckie zaserwuje m.in. imambayıldı, czyli faszerowane bakłażany.

By spróbować jednej z potraw, wystarczy kupić cegiełkę. Jedna cegiełka kosztuje 5 złotych. Cegiełki otrzymacie w kasach, które będą się znajdować przy ogródku restauracji Pod Papugami.

- W tym roku na Rynku pojawią się dwa kontenery z dziesięcioma okienkami kasowymi - to o dwie kasy więcej niż w roku ubiegłym. Kasy otwarte zostaną już o 11.00, ale pierwszych potraw spróbujemy dwie godziny później, zaraz po zakończeniu Parady Kucharzy - mówi Małgorzata Wojciechowska, zajmująca się promocją wydarzenia.

Organizatorzy zapewniają, że w czas oczekiwania w kolejce nie powinien przekroczyć kilku minut. Czy to się uda? Przekonamy się w sobotę. Teraz zachęcamy Was do przejrzenia menu Europy na Widelcu - to zamieszczamy poniżej. Natomiast w galerii dołączonej do tekstu znajdziecie zdjęcia niektórych serwowanych w tym roku potraw.

EUROPA NA WIDELCU 2016. MENU

Europa na Widelcu 2016. Belgia (MENU)

Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku
Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej

Europa na Widelcu 2016. Czechy (MENU)

Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem
Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym

Europa na Widelcu 2016. Francja (MENU)

Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska
Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere
Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

Europa na Widelcu 2016. Grecja (MENU)

Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa
Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami

Europa na Widelcu 2016. Hiszpania (MENU)

Gazpacho – andaluzyjski chłodnik
Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat

Europa na Widelcu 2016. Irlandia (MENU)

Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków
Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą
Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką

Europa na Widelcu 2016. Litwa (MENU)

Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku
Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem
Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków

Europa na Widelcu 2016. Niemcy (MENU)

Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim
Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym

Europa na Widelcu 2016. Polska (MENU)

Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna
Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce

Europa na Widelcu 2016. Portugalia (MENU)

Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo
Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym

Europa na Widelcu 2016. Rumunia (MENU)

Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli
Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku

Europa na Widelcu 2016. Szwecja (MENU)

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe
Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym
Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków

Europa na Widelcu 2016. Turcja (MENU)

Imambayıldı – faszerowane bakłażany
Baklava – bałkański deser

Europa na Widelcu 2016. Węgry (MENU)

Marhapörkölt – mięso duszone z papryką
Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju

Europa na Widelcu 2016. Wielka Brytania (MENU)

Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną
Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar

Europa na Widelcu 2016. Włochy (MENU)

Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim
Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone
Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy

Telemagazyn: Erotyka na dużym ekranie. Czy Polacy są na to gotowi?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3