Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu 2016 (MENU, PROGRAM)

Redakcja
Paweł Relikowski, Polska Press Grupa
Podczas ósmej edycji Europy na Widelcu będziemy mogli skosztować aż 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury.

Sprawdź:

Europa na Widelcu rozpocznie się w piątek, 3 czerwca. Piątek będzie Dniem Wrocławskim - spróbujemy wtedy różnych przysmaków kuchni wrocławskiej. Następnego dnia (w sobotę, 4 czerwca) od 13.00 będzie można skosztować tradycyjnych potraw krajów europejskich. Na stoisku belgijskim znajdziemy np. wołowinę w piwie po flamandzku, Hiszpania zaproponuje nam gazpacho, a stoisko tureckie zaserwuje m.in. imambayıldı, czyli faszerowane bakłażany.

By spróbować jednej z potraw, wystarczy kupić cegiełkę. Jedna cegiełka kosztuje 5 złotych. Cegiełki otrzymacie w kasach, które będą się znajdować przy ogródku restauracji Pod Papugami.

- W tym roku na Rynku pojawią się dwa kontenery z dziesięcioma okienkami kasowymi - to o dwie kasy więcej niż w roku ubiegłym. Kasy otwarte zostaną już o 11.00, ale pierwszych potraw spróbujemy dwie godziny później, zaraz po zakończeniu Parady Kucharzy - mówi Małgorzata Wojciechowska, zajmująca się promocją wydarzenia.

Organizatorzy zapewniają, że w czas oczekiwania w kolejce nie powinien przekroczyć kilku minut. Czy to się uda? Przekonamy się w sobotę. Teraz zachęcamy Was do przejrzenia menu Europy na Widelcu - to zamieszczamy poniżej. Natomiast w galerii dołączonej do tekstu znajdziecie zdjęcia niektórych serwowanych w tym roku potraw.

EUROPA NA WIDELCU 2016. MENU

Europa na Widelcu 2016. Belgia (MENU)

Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku
Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej

Europa na Widelcu 2016. Czechy (MENU)

Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem
Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym

Europa na Widelcu 2016. Francja (MENU)

Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska
Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere
Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

Europa na Widelcu 2016. Grecja (MENU)

Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa
Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami

Europa na Widelcu 2016. Hiszpania (MENU)

Gazpacho – andaluzyjski chłodnik
Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat

Europa na Widelcu 2016. Irlandia (MENU)

Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków
Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą
Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką

Europa na Widelcu 2016. Litwa (MENU)

Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku
Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem
Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków

Europa na Widelcu 2016. Niemcy (MENU)

Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim
Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym

Europa na Widelcu 2016. Polska (MENU)

Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna
Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce

Europa na Widelcu 2016. Portugalia (MENU)

Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo
Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym

Europa na Widelcu 2016. Rumunia (MENU)

Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli
Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku

Europa na Widelcu 2016. Szwecja (MENU)

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe
Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym
Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków

Europa na Widelcu 2016. Turcja (MENU)

Imambayıldı – faszerowane bakłażany
Baklava – bałkański deser

Europa na Widelcu 2016. Węgry (MENU)

Marhapörkölt – mięso duszone z papryką
Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju

Europa na Widelcu 2016. Wielka Brytania (MENU)

Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną
Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar

Europa na Widelcu 2016. Włochy (MENU)

Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim
Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone
Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto