Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłodnik sposobem na letnie orzeźwienie - przepisy (KONKURS)

red.
Na to danie wielu z nas czeka z utęsknieniem. Lekki, orzeźwiający, aromatyczny – chłodnik – jedyne w swoim rodzaju połączenie smaków. Delikatny i świeży będzie idealną propozycją na posiłek w ciepłe dni.

Długo wyczekiwany przez wszystkich chłodnik znowu zagości na naszych stołach. Pyszny i zarazem zdrowy, lekki i jednocześnie sycący, ze względu na zawartość błonnika, delikatnie schłodzony, z chrupiącymi kawałkami warzyw, raczy podniebienie ciekawym połączeniem smaków. Doprawiony śmietaną lub jogurtem rozpływa się w ustach.
Dzięki naszej fantazji, połączeniu składników, ich proporcji możemy stworzyć swoją własną propozycję tego dania.

Chłodnik tradycyjny
czas: przygotowania - ok 40-50 minut
chłodzenie- 3-4 godziny (najlepiej całą noc)
porcje: 4-6 osób
danie wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
1 opakowanie Barszczu czerwonego z serii Dania Babci Zosi
1 pęczek młodej botwinki
2 opakowania mleka zsiadłego (ok. 800g)
1 opakowanie śmietany 12-18 % (ok. 400g)
1 pęczek rzodkiewek
1 średni ogórek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
4-6 jajek ugotowanych na twardo (po jednym na porcję)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Barszcz czerwony z serii Dania Babci Zosi przygotowujemy zgodnie z przepisem. Gdy zupa się zagotuje, zdejmujemy ją z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 10-20 minut. Warto pamiętać, że im dłużej to potrwa, tym lepiej, ponieważ smak będzie bardziej intensywny. Barszcz przecedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy botwinkę. Najpierw dokładnie myjemy warzywa. Liście z łodygami siekamy i wrzucamy do rondelka. Młode buraczki z botwinki obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do garnka. Do botwinki dodajemy ok. 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i dusimy na małym ogniu przez kilka-kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Potem ostawiamy wszystko do wystygnięcia. Chłodny i przecedzony barszcz przelewamy do dużego naczynia, najlepiej z kamionki. Dodajemy wystudzoną botwinkę, a następnie zsiadłe mleko, śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.

Pozostałe warzywa i zioła dokładnie myjemy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w półplasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do chłodnika. Koperek i szczypiorek drobno siekamy i również dodajemy do zupy. Całość mieszamy, solimy i dla wyraźniejszego smaku dodajemy odrobinkę pieprzu. Pamiętajmy, aby dodawać przyprawy w niewielkich ilościach, ponieważ po kilku godzinach w lodówce smaki będą mocniejsze. Zawsze możemy dodać przyprawy jeszcze przed samym podaniem potrawy.

Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły, a całość mocno schłodziła. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy podamy go z jajkami ugotowanymi na twardo.

Lekki chłodnik
czas: przygotowanie - ok 30-40 minut
chłodzenie- 3-4 godziny (a najlepiej cała noc)
porcje: 4-6 osób
danie wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki:
1 opakowanie Botwinki z serii Dania Babci Zosi
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego ( ok. 400g)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki posikanej mięty pieprzowej
sól
pieprz
Jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 12-18 sztuk (po 2-3 jajka na porcję)

Przygotowanie:
Botwinkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zupa się zagotuje, zdejmujemy ją z kuchni i zostawiamy przykrytą na 10-20 minut. Pamiętajmy, że im dłużej zupa postoi pod przykryciem, tym jej smak będzie bardziej intensywny.

Gdy botwinka całkowicie wystygnie, dodajemy jogurt naturalny, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Bądźmy ostrożni z przyprawami i nie dodawajmy ich w zbyt dużych ilościach na początku gotowania, gdyż po kilku godzinach w lodówce smaki będą mocniejsze. Chłodnik zawsze można doprawić jeszcze przed podaniem. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc tak, by smaki się przegryzły, a zupa mocno schłodziła.

Lekki chłodnik z botwinki najlepiej smakuje z jajkami przepiórczymi i listkami świeżej mięty.

KONKURS
Do wygrania 5 zestawów zup z serii Dania Babci Zosi, zawierających barszcz czerwony, botwinkę i barszcz ukraiński. Wyślij SMS na nr 72355 (koszt 2,46 zł z VAT), odpowiadając na pytanie, dlaczego właśnie Ty powinieneś otrzymać nagrodę. W treści SMS-a wpisz: konkurs.danie.Twojaodpowiedź.imię i nazwisko. Na SMS-y czekamy do 2.08.2015 r., do godz. 23.59. Nagrodzimy najciekawsze odpowiedzi. Zachęcamy do wzięcia udziału.

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto