18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Anna Barton poleca: sernik na zimno, drożdżowe ze śliwkami, szarlotka z cynamonem (PRZEPISY)

Redakcja
Szarlotka z cynamonem
Składniki: 
- 1 szklanka mąki pszennej 
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie) 
- 1 szklanka kaszy manny 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 kg jabłek (szarej renety lub innych kwaśnych)  
- cynamon do oprószenia jabłek 
- 15 dag masła extra 
- cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, boki wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia (można również spód lekko posmarować masłem, aby papier nie przesuwał się). Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na dwie części. 

Na dno tortownicy wysypać jedną część suchych składników, delikatnie potrząsnąć, żeby wyrównać powierzchnię. Na suche składniki rozłożyć połowę jabłek i oprószyć delikatnie cynamonem. 

Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć resztę jabłek, i znów oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników. Zimne masło (najlepiej wyjąć przed samym ścieraniem z zamrażarki) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę. Pod tortownicą warto położyć większą blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, gdyż nadmiar soku z jabłek i stopionego masła może wypłynąć z tortownicy (u mnie około 5 małych łyżeczek). 

Wierzch szarlotki sypanej powinien się delikatnie zrumienić, dlatego po wystudzeniu jest lekko chrupiący, ale następnego dnia zmięknie. Szarlotkę można podawać na ciepło, od razu po upieczeniu, najlepiej z waniliowymi lodami i kleksem bitej śmietany lub po wystudzeniu oprószoną cukrem pudrem.
Szarlotka z cynamonem Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie) - 1 szklanka kaszy manny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kg jabłek (szarej renety lub innych kwaśnych) - cynamon do oprószenia jabłek - 15 dag masła extra - cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, boki wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia (można również spód lekko posmarować masłem, aby papier nie przesuwał się). Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na dwie części. Na dno tortownicy wysypać jedną część suchych składników, delikatnie potrząsnąć, żeby wyrównać powierzchnię. Na suche składniki rozłożyć połowę jabłek i oprószyć delikatnie cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć resztę jabłek, i znów oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników. Zimne masło (najlepiej wyjąć przed samym ścieraniem z zamrażarki) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę. Pod tortownicą warto położyć większą blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, gdyż nadmiar soku z jabłek i stopionego masła może wypłynąć z tortownicy (u mnie około 5 małych łyżeczek). Wierzch szarlotki sypanej powinien się delikatnie zrumienić, dlatego po wystudzeniu jest lekko chrupiący, ale następnego dnia zmięknie. Szarlotkę można podawać na ciepło, od razu po upieczeniu, najlepiej z waniliowymi lodami i kleksem bitej śmietany lub po wystudzeniu oprószoną cukrem pudrem. Fot. Janusz Romaniszyn/Polskapresse/ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE
Anna Barton, która od kilkudziesięciu lat sprzedaje lody, postanowiła jeszcze bardziej osłodzić życie wrocławianom: w jej lodziarniach można kupić torty i ciasta, a jej cukiernik - Paweł Łowczykowski - dzieli się dziś przepisami z naszymi internautami.
od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto