18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotka z cynamonem
Składniki: 
- 1 szklanka mąki...
fot. Fot. Janusz Romaniszyn/Polskapresse/ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

Anna Barton poleca: sernik na zimno, drożdżowe ze śliwkami, szarlotka z cynamonem (PRZEPISY)

Szarlotka z cynamonem Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie) - 1 szklanka kaszy manny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kg jabłek (szarej renety lub innych kwaśnych) - cynamon do oprószenia jabłek - 15 dag masła extra - cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, boki wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia (można również spód lekko posmarować masłem, aby papier nie przesuwał się). Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na dwie części. Na dno tortownicy wysypać jedną część suchych składników, delikatnie potrząsnąć, żeby wyrównać powierzchnię. Na suche składniki rozłożyć połowę jabłek i oprószyć delikatnie cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć resztę jabłek, i znów oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników. Zimne masło (najlepiej wyjąć przed samym ścieraniem z zamrażarki) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę. Pod tortownicą warto położyć większą blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, gdyż nadmiar soku z jabłek i stopionego masła może wypłynąć z tortownicy (u mnie około 5 małych łyżeczek). Wierzch szarlotki sypanej powinien się delikatnie zrumienić, dlatego po wystudzeniu jest lekko chrupiący, ale następnego dnia zmięknie. Szarlotkę można podawać na ciepło, od razu po upieczeniu, najlepiej z waniliowymi lodami i kleksem bitej śmietany lub po wystudzeniu oprószoną cukrem pudrem.

Zobacz również

14. Bieg Częstochowski już w sobotę. Będą utrudnienia w ruchu. Sprawdź zmiany!

NOWE
14. Bieg Częstochowski już w sobotę. Będą utrudnienia w ruchu. Sprawdź zmiany!

Matura rozszerzona z chemii. Tu znajdziesz arkusz CKE i proponowane rozwiązania

NOWE
Matura rozszerzona z chemii. Tu znajdziesz arkusz CKE i proponowane rozwiązania

Polecamy

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii