Anna Barton poleca: sernik na zimno, drożdżowe ze śliwkami, szarlotka z cynamonem (PRZEPISY)
Szarlotka z cynamonem Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie) - 1 szklanka kaszy manny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kg jabłek (szarej renety lub innych kwaśnych) - cynamon do oprószenia jabłek - 15 dag masła extra - cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, boki wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia (można również spód lekko posmarować masłem, aby papier nie przesuwał się). Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na dwie części. Na dno tortownicy wysypać jedną część suchych składników, delikatnie potrząsnąć, żeby wyrównać powierzchnię. Na suche składniki rozłożyć połowę jabłek i oprószyć delikatnie cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć resztę jabłek, i znów oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników. Zimne masło (najlepiej wyjąć przed samym ścieraniem z zamrażarki) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę. Pod tortownicą warto położyć większą blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, gdyż nadmiar soku z jabłek i stopionego masła może wypłynąć z tortownicy (u mnie około 5 małych łyżeczek). Wierzch szarlotki sypanej powinien się delikatnie zrumienić, dlatego po wystudzeniu jest lekko chrupiący, ale następnego dnia zmięknie. Szarlotkę można podawać na ciepło, od razu po upieczeniu, najlepiej z waniliowymi lodami i kleksem bitej śmietany lub po wystudzeniu oprószoną cukrem pudrem.