"Gorące kubki", którymi pracownicy MPK będą posilać się w okresie zimowym, mają mieć różne smaki, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Jak zaznacza przedsiębiorstwo, te sproszkowane zupki, będą spożywane "w czasie regulaminowych przerw w pracy".
Posiłki profilaktyczne będą wydawane pracownikom w zajezdniach na podstawie bonów lub dostarczane w terenie w pojemnikach termoizolacyjnych. Taki posiłek powinien składać się z dwóch dań i kompotu. Jedno danie musi zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-34% tłuszczów i 15% białek. Jego wartość kaloryczna powinna wynosić około 1000 kcal. Firma podejmująca się dostarczenia posiłków musi w składanej ofercie podać proponowany przez nią jadłospis - zawierający co najmniej siedem propozycji.
- To nie jest nowość. We wrocławskim MPK rokrocznie zapewniamy pracownikom napoje w postaci tzw. „gorących kubków” i posiłki profilaktyczne. Obligują nas do tego przepisy kodeksu pracy - poinformowała nas Agnieszka Korzeniowska z biura prasowego MPK, która dodała, że posiłki będą otrzymywać pracownicy techniczni, np. ci, którzy zajmują się odśnieżaniem torowisk, czy naprawą uszkodzonych pojazdów.
Zobacz także: Wpuszczał gaz łzawiący do tramwajów
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?