Jeszcze kilka lat temu ludzie nie jedzący mięsa byli postrzegani jako dziwacy. Dzisiaj wigilia wegetariańska nie jest niczym zaskakującym.**Proponujemy Wam kilka specjalnych przepisów na tę okazję.
Śledzie marynowane z kotletów sojowych**
Składniki:
paczka kotletów sojowych
1/2 szklanki octu (najlepiej balsamiczny lub inny wyższej jakości)
3-5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
cebula
marchew
pietruszka
seler
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
woda
olej do smażenia
Kotlety ugotować w bulionie warzywnym, a następnie delikatnie oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Warzywa pokroić w talarki i ugotować w wodzie z solą, cukrem, przyprawami i warzywami. Wywar ostudzić a następnie dodać do niego ocet. Kotlety ułożyć warstwami w pojemniku i zalać zimną zaprawą z octu. Przykryć i wstawić na 2 dni do lodówki.
Kotlety z selera
Składniki:
1 seler
bulion warzywny
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Selera kroimy w dość grube plastry i lekko obgotowujemy w bulionie (powinien zmięknąć, ale się nie rozpadać). Mąkę mieszamy z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane plastry selera panierujemy najpierw w wodzie z mąką, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron.
Vegilia we wrocławskiej Vedze
Sałatka warzywna z majonezem
Przepisów na sałatkę z warzyw jest mnóstwo i w każdej rodzinie na pewno robi się ją trochę "po swojemu". Żeby zrobić ją na sposób wegański pozbywamy się z przepisu gotowanego jajka (jeśli ktoś wcześniej używał) i przygotowujemy wegański majonez. Najlepiej wrzucić do blendera odsączoną białą fasolę z puszki, wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać parę łyżeczek musztardy, posolić i zblendować na gładką masę. W zależności od upodobań można dodawać mniej lub więcej soku z cytryny bądź musztardy, dodać inne przyprawy, zioła itp.
Najprostsza baza ciasta
Składniki:
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki wody (można użyć też mleka sojowego, gryczanego itp.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina drożdży - 1/4-1/5 kostki (ale bez tego też wychodzi)
aromat waniliowy
pół szklanki cukru
mała łyżeczka octu dobrej jakości
1 1/2 szklanki mąki
Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy w misce. Najlepiej użyć trzepaczki. Stopniowo dodajemy również mąkę, mieszamy na gładką i pulchną masę. Wylewamy na natłuszczoną olejem i oprószoną mąką lub bułką tartą blachę. Pieczemy w temperaturze mniej więcej 170 stopni.
Ten przepis stosuje się jako bazę. Reszta zależy od wyobraźni i pomysłowości. Można przed upieczeniem wyłożyć na ciasto mrożone lub świeże owoce, można po upieczeniu położyć plasterki kiwi, zalać masą budyniową i ozdobić polewą kakaową. Można podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać trochę kakao, wylać warstwami do formy i w ten sposób zrobić dwukolorową babkę.
Dla zainteresowanych przepisami wigilijnymi polecamy stronę internetową http://puszka.pl/
Święta we Wrocławiu [serwis specjalny] |
Czytaj też:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?