Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szynkarnia Wrocław. Przypomnij sobie smaki dzieciństwa

Karolina Florek
Szynkarnia Wrocław to miejsce dla osób, które szczególnie cenią sobie dania z nieprzetworzonej żywności, chcą przypomnieć sobie smaki znane z dzieciństwa, skosztować kiełbasy wędzonej w tradycyjnej wędzarni na drewno, chleba i ciast przygotowanych z razowej mąki.

Właścicielka Szynkarni stawia przede wszystkim na zdrową, nieprzetworzoną żywność. - Jakiś czas temu zauważyłam, że ciężko jest dostać dobre produkty spożywcze. Ludzie narzekają na mocno przetworzone wędliny, sery czy nawet chleb. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Razem z mężem Piotrem, który jest technologiem żywności, zdecydowaliśmy otworzyć Szynkarnię - mówi Lucyna Michalak-Klimczak, założycielka lokalu.

Szynkarnia Wrocław: Dobre jedzenie bez chemii

Na co dzień pani Lucyna doradza swoim klientom w kwestiach żywieniowych, ustala im właściwą dietę i pomaga im się pozbyć złych przyzwyczajeń.

- Wciąż widzę zapotrzebowanie na zdrowsze jedzenie, dlatego tak się cieszę, że po 7 latach spełniło się moje marzenie o otwarciu takiego lokalu - mówi Lucyna Michalak--Klimczak.

W ofercie Szynkarni będą wędliny przygotowywane w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem, specjalny wypiekany razowy chleb, ciastka i precle z razowej mąki. Autorskim daniem nowego lokalu będą podpłomyki, czyli ciasto z mąką razową z wieloma dodatkami, jak szynka, kiełbasa plus warzywa, takie jak: sałata, pomidor, cebula, papryka, ogórek.

Dla koneserów piwa

Szynkarnia Wrocław szykuje też ofertę dla koneserów piwa. Będą można wybierać spośród 12 niepasteryzowanych polskich piw nalewanych wprost z chłodni usytuowanej za barem. Jednocześnie w lodówkach znajdzie się kilkadziesiąt piw butelkowych z polskich małych browarów.

Wnętrze Szynkarni jest utrzymane w stylu vintage. Stare, stylowe meble umieszczono w nowoczesnym wnętrzu. Ciekawym elementem kompozycji wnętrza jest antresola.

Szynkarnia serwuje też śniadania i sałatki

W nowym lokalu rano podawane będą śniadania. Do wyboru jest jajecznica z szynką, twaróg z owocami, kiełbasa wiejska na gorąco z warzywami. Oprócz tego będzie można zamówić sobie śniadanie gospodyni, składające się z omletu z pieczarkami, sera żółtego, warzyw i szynki, lub śniadanie farmera, zawierające duży omlet, kiełbasę i inne dodatki, takie jak: ser żółty, warzywa, twarożek. Za takie syte śniadanie zapłacimy od 12 zł do 16 zł.

Szynkarnia serwuje też różne sałatki, takie jak: kiełbasiana, szynkowa i korycińska. Ich cena wynosi 18 zł. Jednym z ważniejszych dań staną się zapewne wspomniane już wcześniej podpłomyki, które serwowane będą w dwóch formach: tradycyjnej bądź zawijanej jak tortilla. Ich cena waha się od 8 zł do 16 zł w zależności od zamówinych dodatków.

Szynkarnia Wrocław
ul. Świętego Antoniego 15
Czynne od niedzieli do czwartku w godzinach 9.00--24.00, a w piątki i soboty od godz. 9.00 do 2.00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto