EUROPA NA WIDELCU 2018. PROGRAM
Pierwszą edycję "Europy na Widelcu zorganizowano 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów.
Festiwal rozpocznie się już 30 maja - od tego dnia będziemy mogli kupować regionalne produkty na jarmarku. Na piątek, 1 czerwca, przygotowano wyjątkową atrakcję dla dzieci - Kulinarna Noc w Bibliotece (MBP przy placu Teatralnym) obejmuje nocleg, wspólną kolację i śniadanie.
Największa atrakcja festiwalu to jednak biesiada. Ta rozpocznie się 2 czerwca o godz. 12.30. Tradycyjnie za kupon w cenie 5 złotych będzie można dostać jedną z europejskich potraw. Oczywiście, można wykupić więcej kuponów. Poniżej prezentujemy menu biesiady odbywającej się w ramach Europy na Widelcu. Również 2 czerwca rozpocznie się dwudniowa Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa na terenie Browaru Mieszczańskiego, będzie to zlot 30 wozów z jedzeniem oraz wyborem najlepszych piw ważonych przez kultowe browary rzemieślnicze.
W tym samym dniu we wrocławskim kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów kulinarnych Filmowa Europa na widelcu, która potrwa do niedzieli, 3 czerwca. Przegląd filmowy rozpocznie się pokazem i imprezą na dachu hotelu Monopol. W sobotę wieczorem zagrają wrocławska formacja muzyczna Wroclaw Respect Orchestra, a gwiazdą wieczoru będzie KAYAH.
W niedzielę, 3 czerwca, na Pergoli koło Hali Stulecia odbędzie się Piknik Wolności. To rodzinny festyn, w programie którego znajdą się: biesiada na trawie, plenerowe atrakcje dla najmłodszych, koncerty i wiele innych wydarzeń.
X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz. W programie śniadaniowe przysmaki, rozmowy niekontrolowane i wspomnienia z lat 80-tych.
Wstęp jest wolny.
EUROPA NA WIDELCU 2018 - MENU
EUROPA NA WIDELCU 2018. AUSTRIA
Tafelspitz – sztuka mięsa wo
ł
owego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym
Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym
Schnitzel Wiener Art – przygotowywane „na żywo” panierowane sznycle z polędwicy wieprzowej podane z cząstką cytryny na liściu sałaty
Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany
EUROPA NA WIDELCU 2018. BELGIA
Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto
Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym
Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy
EUROPA NA WIDELCU 2018. FRANCJA
Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku
Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek
Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą
Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią
Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą
Café liégeois – kawa mrożona z lodami
EUROPA NA WIDELCU 2018. GRECJA
Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo
Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy
Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta
Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami
EUROPA NA WIDELCU 2018. NIEMCY
Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą
Berliner Luft – deser malinowy
Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami
Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem
EUROPA NA WIDELCU 2018. NORWEGIA
Fiskekaker – placuszki rybne
Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna
Fårikål – baranina z kapustą
EUROPA NA WIDELCU 2018. RUMUNIA
Sarmele – rumuńskie gołąbki (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13)
Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla (alergeny: 9, 10, 13)
EUROPA NA WIDELCU 2018. SZWECJA
Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem
Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną
EUROPA NA WIDELCU 2018. WIELKA BRYTANIA
Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków
Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku
Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo-musztardowym w pszennej bułce
English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku
EUROPA NA WIDELCU 2018. WŁOCHY
Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato
Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu
Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami
Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem
EUROPA NA WIDELCU 2018. DOLNY ŚLĄSK
Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi
Śląskie niebo w gębie
Wołowina sudecka duszona winie podana z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej
Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą
Deser niespodzianka od Hotelu Art
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?