Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Margaret - tu zamówisz również jedzenie do domu

Tomasz Zawadzki
Paweł Relikowski
Wcześniej firma cateringowa, teraz również lokal. W każdy weekend restauracja planuje dancingi dla starszych osób.

Restauracja Margaret powstała na początku marca. Wcześniej właściciele lokalu stworzyli firmę cateringową o tej samej nazwie, która na wrocławskim rynku działa już od półtora roku. Teraz wszyscy miłośnicy pierogów z mięsem będą mogli skosztować ich także w lokalu przy ul. Żeromskiego 28. Mieści on ok. 45 osób i jest przystosowany do organizowania imprez, np. chrzcin, komunii czy spotkań biznesowych.

Wraz z otwarciem restauracji w głowach właścicieli powstało kilka oryginalnych pomysłów. Każdego miesiąca Marga-ret chce zapoznawać swoich klientów z różnymi kuchniami świata. Na pierwszy ogień pójdą potrawy z Ukrainy, a następ-nie z Francji. Podstawą menu są jednak tradycyjne polskie dania.

- Zauważyliśmy, że na wrocławskim rynku trudno dostać smaczne i świeże ryby. Dlatego chcemy wypełnić tę niszę - mówi Maciej Dobrowolski, właściciel restauracji Margaret.

W karcie dań możemy znaleźć m.in. pstrąga saute z zestawem surówek oraz do wyboru: z frytkami, ryżem, kluskami śląskimi lub smażonymi ćwiartkami ziemniaków. Taki zestaw kosztuje 26 zł.

Bardzo apetycznie prezentuje się też zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem, ziemniakami, błękitnym serem Lazur, goudą i śmietaną. Jej cena to 20 zł.

Jednak popisowym daniem szefa kuchni jest Tornado Rossini a la Margaret. Są to nadziewane kolejno schab saute, polędwica wieprzowa saute, filet z kurczaka saute, ser żółty panierowany i zapiekana bułka wrocławska z sosem. Całość przypomina łódkę płynącą po łagodnych falach sosu. Za przyjemność tę należy zapłacić 40 zł.

Wszystkie dania dostępne w restauracji Margaret można zamówić także z dostawą do domu. Zrobimy to telefonicznie lub za pomocą formularza na stronie internetowej lokalu. W przypadku większych zamówień możemy liczyć na zniżkę sięgającą do 20 procent.

W ofercie cateringowej znajduje się także kilka rodzajów kanapek w cenie od 3,50 zł oraz tartinki z ciemnego pieczywa z pastą jajeczną, serową lub tuńczykiem kosztujące nas 1 zł.

W najbliższym czasie w restauracji Margaret zorganizowane zostaną także wieczorki taneczne dla osób starszych. W każdy piątek, sobotę i niedzielę samotne serca będą mogły bawić się podczas dancingu z muzyką graną na żywo.

Restauracja Margaret działa przy ul. Żeromskiego 28. Jest czynna codziennie od godziny 11 do godziny 22.

Co warto zjeść
Sałatka camembert z mieszanką sałat, żurawiną i sosem winegret - 15 zł
Rolada ze schabu z pieczarkami i serem oraz surówką i frytkami - 20 zł
Golonka duszona w piwie z warzywami z patelni - 48 zł

Kto tu gotuje
Jolanta Krzyczmonik jest szefem kuchni w restauracji Margaret. Kuchnią profesjonalnie zajmuje się już od piętnastu lat, a pierwsze doświadczenie zbierała we wrocławskiej szkole gastronomicznej. Jej ulubionym daniem w restauracji jest placek po węgiersku.

W domu lubi przygotować potrawy z drobiu i sałatki. Hobby Jolanty Krzyczmonik to florystyka, a szczególnie sztuka ikebany. Układając kwiaty w wazonach, nabiera wprawy i wyczucia, które przekłada później na swoją kuchnię - estetyczną i smaczną.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto