Pomysł na taki lokal pojawił się w 2009. Jednak Daniel i Kasia zdecydowali się wcześniej pojechać w podróż dookoła świata (zobacz też: Daniel Numan: Podróż dookoła świata z aparatem i dziewczyną to jest to). Przez trzy lata ich wizja prowadzenia wegańskiej restauracji nabierała kolorów.
- Miałem już dość pracy dla kogoś, pracowałem przy administrowaniu stron www. Znudziło mi się to, a w dodatku ta podróż otworzyła mi oczy - mówi Daniel Numan. - Okazuje się, że można robić wiele innych rzeczy, które dają satysfakcję większą niż praca u kogoś.
Tak Daniel i Kasia uczyli się przyrządzać wegańskie posiłki w Indiach |
Vege Kuchnia Świata to lokal o powierzchni 57 metrów kwadratowych, z czego 41 m kw. zajmuje kuchnia. Jednocześnie może w nim przebywać 13 gości, ale knajpą jest zainteresowanych dużo więcej.
W menu znalazły się pakorki (smażone na głębokim oleju warzywa otoczone mąką groszkową) podawane w zestawie Thali (ryż, chleb, dwa sosy plus pakorki lub kofta), samosy (pierożki indyjskie z farszem z ziemniaków i warzyw), Masala Dosa (naleśniki z mąki ryżowo-soczewicowej z farszem ziemniaczanym, potrawa bezglutenowa), falafele na różne sposoby (popularne na Bliskim Wschodzie kotleciki z ciecierzycy podawane z hummusem, fulem i baba ghanousch w picie lub tortilli) i momo (pierożki tybetańskie z surowej marchewki z kapustą, gotowane na parze).
- To nie jest wyszukane jedzenie. Jest smaczne i w miarę tanie. Będziemy serwować posiłki typowe dla kuchni z różnych zakątków świata, planujemy podawać nawet pierogi ruskie. Najbliżej nam jednak do kuchni arabskiej i tybetańskiej - wyjaśnia Daniel Numan. - Nasz lokal ma przypominać dobry, zdrowy, wegański fast food.
W planach Daniel i Kasia mają dowożenie klientom posiłków ze swojej restauracji. Niestety, na razie tylko w obrębie Starego Miasta i w okolicach, przy wyjątkowo dużych zamówieniach możliwy będzie dowóz także do innych dzielnic Wrocławia. Ceny w Vege Kuchnie Świata mają mieścić się w przedziale od 5 do 16 złotych.
Zobacz też: Oficjalna strona restauracji
Weganie na FacebookuAgnieszka Jeszcze czuję smak ciasta czekoladowego.... :) Na pewno nie raz do Was zawitam Agata Daniel, Kasia i cała reszta - było pysznie. {ciężko będzie odtworzyć smak niebiańskiego serniczka, liczę, że zdradzicie co oprócz tofu się tam czaiło. Paulina Jedzenie było przepyszne. Jestem pewna, że klientów wam nie zabraknie:) Trochę gorzej wypadło to organizacyjnie - kilka stolików i jedna osoba do obsługi na barze to trochę za mało jak na taką wielką imprezę ;) Powodzenia :) |
Czytaj też:
- Święto Zmarłych Zwierząt na Jatkach
- Daniel Numan: Podróż dookoła świata z aparatem i dziewczyną to jest to
Złap Wrocław w biegu | Przystanek Woodstock 2012 | Nowe Horyzonty 2012 program | Castle Party 2012 w Bolkowie [program] |
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?