Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi lepsze niż knysza. Ruskie, z mięsem czy szpinakiem?

Piotr Telichowski
Pierogi ruskie to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw na świecie, zaraz za kiełbasą krakowską suchą i oscypkiem
Pierogi ruskie to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw na świecie, zaraz za kiełbasą krakowską suchą i oscypkiem Marcin Osman
W czasie rosnącej popularności fast-foodów i kuchni orientalnej może wydawać się, że tradycyjne polskie dania zostały zepchnięte do domowych kuchni lub przydrożnych barów. Nic bardziej mylnego. Pierogi nadal mają rzesze fanów, którzy przedkładają je nad knyszę i kebab.

KUCHNIA POLSKA - restauracje, adresy, telefony

- Zdecydowaliśmy się otworzyć pierwszą pierogarnię w odpowiedzi na coraz częściej spotykane przysłowiowe budki z kebabami. Tak jak sądziliśmy, pierogi jako zdrowa alternatywa dla wszystkich fast-foodów nadal cieszą się olbrzymią popularnością - mówi Marek Guć, właściciel wrocławskiej sieci lokali Pierogowo.

Mnogość odmian tej potrawy stanowi gwarancję jej sukcesu. Każdy zna i lubi pierogi ruskie. Popularne są także pierogi z serem, jagodami, truskawkami, mięsem czy kapustą i grzybami. Ale są też smaki, których w pierogach się nie spodziewamy.

Dla koneserów tej potrawy niektóre lokale przygotowują na przykład pierogi z dudkami - lub jak kto woli - z płuckami. W tradycyjnym pierogowym cieście lądują: lekka wątroba, kawałki serc, śledziona i mięso otaczające płuca drobiowe lub cielęce.

DOLNOŚLĄSKI SMAK - przepisy, porady

- Prowadzimy nawet statystykę, jakie pierogi cieszą się największą popularnością wśród naszych klientów. W tym zestawieniu zdecydowanie prowadzą pierogi ruskie, za którymi na drugim miejscu uplasowały się pierogi z mięsem. Trzecie miejsce na podium zajmują pierogi ze szpinakiem - mówi Marek Guć. To sprawia, że pierogarnie stanowią dobrą alternatywę dla barów szybkiej obsługi. Podobnie jest w przypadku restauracji serwujących inne tradycyjne dania.

- Największą popularnością cieszą się wśród naszych klientów pierożki z płuckami cielęcymi i żydowski kawior z XX wieku. Spore powodzenie ma także sum ze stawów milickich, a także policzki wołowe - wyjaśnia Paweł Kulikowski, szef kuchni w restauracji Steinhaus.

Kto gustuje w menu, w którym królują kasze, kluski i kopytka? Wszyscy, którzy lubią prostotę i smak prawdziwej polskiej kuchni. - Nasze potrawy są coraz bardziej popularne wśród osób młodych. Coraz częściej zdarza się, że na obiad przychodzą do nas także biznesmeni - mówi Dariusz Tomasiuk z restauracji Steinhaus.

Kiedyś niepisanym zwyczajem było zapraszanie przedstawicieli firmy po udanych negocjacjach na suty obiad we włoskiej restauracji. Dzisiaj pod kątem elegancji lokale specjalizujące się w kuchni polskiej lub ukraińskiej często biją na głowę nawet te, na których stołach królują dania francuskie.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto