KUCHNIA POLSKA - restauracje, adresy, telefony
- Zdecydowaliśmy się otworzyć pierwszą pierogarnię w odpowiedzi na coraz częściej spotykane przysłowiowe budki z kebabami. Tak jak sądziliśmy, pierogi jako zdrowa alternatywa dla wszystkich fast-foodów nadal cieszą się olbrzymią popularnością - mówi Marek Guć, właściciel wrocławskiej sieci lokali Pierogowo.
Mnogość odmian tej potrawy stanowi gwarancję jej sukcesu. Każdy zna i lubi pierogi ruskie. Popularne są także pierogi z serem, jagodami, truskawkami, mięsem czy kapustą i grzybami. Ale są też smaki, których w pierogach się nie spodziewamy.
Dla koneserów tej potrawy niektóre lokale przygotowują na przykład pierogi z dudkami - lub jak kto woli - z płuckami. W tradycyjnym pierogowym cieście lądują: lekka wątroba, kawałki serc, śledziona i mięso otaczające płuca drobiowe lub cielęce.
DOLNOŚLĄSKI SMAK - przepisy, porady
- Prowadzimy nawet statystykę, jakie pierogi cieszą się największą popularnością wśród naszych klientów. W tym zestawieniu zdecydowanie prowadzą pierogi ruskie, za którymi na drugim miejscu uplasowały się pierogi z mięsem. Trzecie miejsce na podium zajmują pierogi ze szpinakiem - mówi Marek Guć. To sprawia, że pierogarnie stanowią dobrą alternatywę dla barów szybkiej obsługi. Podobnie jest w przypadku restauracji serwujących inne tradycyjne dania.
- Największą popularnością cieszą się wśród naszych klientów pierożki z płuckami cielęcymi i żydowski kawior z XX wieku. Spore powodzenie ma także sum ze stawów milickich, a także policzki wołowe - wyjaśnia Paweł Kulikowski, szef kuchni w restauracji Steinhaus.
Kto gustuje w menu, w którym królują kasze, kluski i kopytka? Wszyscy, którzy lubią prostotę i smak prawdziwej polskiej kuchni. - Nasze potrawy są coraz bardziej popularne wśród osób młodych. Coraz częściej zdarza się, że na obiad przychodzą do nas także biznesmeni - mówi Dariusz Tomasiuk z restauracji Steinhaus.
Kiedyś niepisanym zwyczajem było zapraszanie przedstawicieli firmy po udanych negocjacjach na suty obiad we włoskiej restauracji. Dzisiaj pod kątem elegancji lokale specjalizujące się w kuchni polskiej lub ukraińskiej często biją na głowę nawet te, na których stołach królują dania francuskie.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?