Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Halloweenowe przekąski [przepisy]

Kinga Mierzwiak
Kinga Mierzwiak
Jak spędzić halloweenowy wieczór? Mamy dla Was kilka smacznych propozycji.

Tę najstraszniejszą noc w roku możemy zacząć od maratonu filmowego. "Koszmar z Ulicy Wiązów" czy "Piła" to już klasyka.

Podczas oglądania krwawych filmów do picia serwujemy drinki... Krwawa Mary. Jeśli jeszcze nie macie ich w swoim repertuarze podpowiadamy recepturę.

Składniki: 40 ml wódki, 10 ml soku cytrynowego, 120 ml soku pomidorowego, kilka kropli sosu worcestershire lub tabasco, sól i pieprz, można dodać kawałek selera naciowego oraz kilka kostek lodu. Składniki mieszamy w wysokiej szklance i niezwłocznie podajemy!

Dla tych, którzy ze strachu obgryzają paznokcie, mamy pomysł na słodkie halloweenowe przegryzacze - paluszki wiedźmy. Ich smakiem powinni być zachwyceni i dorośli, i dzieciaki, które zapukają wieczorową porą z prośbą o halloweenowy fant. Paluszki wiedźmy to pyszne kruche ciastka z waniliową nutą o wyjątkowo odpychającym wyglądzie, co akurat przy okazji tego święta jest jak najbardziej wskazane.

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) musimy zmiksować i szybko zagnieść. Ciasto nie robi żadnych problemów - nie klei się, jest plastyczne. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem garść migdałów. Po kilku minutach będziemy mogli obedrzeć je ze skóry i podzielić na połówki, które będą paznokciami naszych strasznych paluchów.

Wyjmujemy ciasto, dzielimy na części. Robimy wałeczki cieńsze od naszych palców, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Formujemy palce. Doklejamy migdały w miejsce paznokci. Nożem nacinamy tak, by imitować zagniecenia skóry na palcach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Uwaga! Ten ostatni krok jest bardzo ważny, bo inaczej paluchy mogą stracić formę.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy i podajemy. Jeśli nie schrupiemy ich od razu to możemy je przez kilka dni przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoju.

Podzielcie się z nami swoimi pomysłami na halloweenowe przekąski. Czekamy na Wasze komentarze!

Źródło: Halloween - strasznie smaczne święto - Serwis Głosu Koszalińskiego, gk24.pl

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto