Podobnie jak w ubiegłym roku twórcami menu, które obowiązywać będzie w tym dniu we Wrocławiu, są Robert Makłowicz i Piotr Bikont. To oni właśnie będą koordynować pracę kucharzy biorących udział w przygotowaniu pyszności.
- Idea "Europy na widelcu" jest bardzo prosta, a wręcz naturalna - twierdzi prezydent Rafał Dutkiewicz. - Zastanawiając się kiedyś nad formą obchodów rocznicy przełomowych wyborów z 1989 roku, doszliśmy do wniosku, że najłatwiej jest zaprosić gości na biesiadę i godnie ich uraczyć. Kwestia międzynarodowego charakteru święta związana była z jedną z ważniejszych konsekwencji upadku komunizmu, czyli wejściem Polski w struktury Unii Europejskiej - dodaje.
Według organizatorów, tegoroczna edycja imprezy przygotowana będzie z jeszcze większym rozmachem. Piotr Bikont przyznaje, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, na Rynku pojawią się bowiem zupy, dania mięsne, słodycze i potrawy dla wegetarian.
- Będą również trunki. Przewidzieliśmy nawet dwie aleje, na których prezentowane będą wina i piwa z różnych zakątków Europy - przyznaje.
Według Roberta Makłowicza nie zabraknie również lokalnych specjałów.
- Europa na widelcu jest największą imprezą kulinarną w tej części świata, na której rzeczywiście promowany będzie "dobry smak". Nie może zatem zabraknąć regionalnych wyrobów, bowiem niejednokrotnie podawane dania są elementem dziedzictwa kulturowego. Sery, kiełbasy, tradycyjnie warzone piwa, to wszystko stanowi pewną spuściznę - dodaje.
"Europa na widelcu" już 4 czerwca!
Menu "Europy na widelcu":
Austria
Saftgulasch mit Semmelknodel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi
Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna
Belgia
Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką
Tarte à la rhubarbe et aux fraises – tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą
Hotel Azyl
Bułgaria
Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje
Kebabczeta – potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem
Hotel Azyl
Cypr
Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami
Dolnośląska Loża Kulinarna
Czechy
Vepro-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą
Pastyrski syr z szynką – ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna
Dania
Fyldt hvidkal – gołąbki w liściach sałaty lodowej
Wienerbrød – duńskie ciasteczka
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Estonia
Porgandisornikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi
Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Finlandia
Sienipiirakka – zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie
Karpalojuustokakku – sernik z żurawiną
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Francja
Quiche lorraine – tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta
Madeleine – ciastka magdalenki
Nelson Catering&Events
Grecja
Melitzanosalata – pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem
Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem
Restauracja Akropolis
Hiszpania
Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów
Churros – hiszpańskie ciastko do kawy
Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe
Hotel HP Park Plaza
Holandia
Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego
Speculaas – herbatniki pierniczkowe
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Irlandia
Boxty bread – rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi
Nelson Catering&Events
Litwa
Zemaiciu pupeliu ir obuoliu salotos – żmudzka sałatka z fasoli i jabłek
Juodos duonos ir obuolių plokstainis – placek z czarnego chleba i jabłek
Art Hotel
Luksemburg
Croquettes de chataignes – krokiety z kasztanami
Nelson Catering&Events
Łotwa
Maizes zupa – zupa chlebowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Malta
Bigilla – pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką
Tadam mimli bil-ġobon feta – pomidory nadziewane serem feta
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Niemcy
Bierochen – pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem
Heringstopf – sałatka ziemniaczano-śledziowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Polska
Staropolski gulasz z chrzanem
Kotlety drobiowe z warzywami
Multifood STP
Portugalia
Feijoada – czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną
Toucinho da céu – placek migdałowy
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Rumunia
Bulz – kulki mamałygi nadziewane serem
Colivă – gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki
Nelson Catering&Events
Słowacja
Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty
Bryndzové halušky – kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Słowenia
Zelsevka – rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem
Matevž – puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Szwecja
Laxpudding – łosoś po królewsku
Kanelbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe
Hotel HP Park Plaza
Węgry
Pontyhalaszle – ostra zupa z karpia
Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną
Art Hotel
Wielka Brytania
Scotch eggs – jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym
Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym
Clark's pie – bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami
Nelson Catering&Events
Włochy
Risotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio
Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki
Unilever Foodsolutions/Restauracja Novocaina
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?