18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czeskie specjały we Wrocławiu - Kuźnia Dobrych Klimatów przy ul. Bogusławskiego

Tomasz Zawadzki
W restauracji Kuźnia Dobrych Klimatów przy ul. Bogusławskiego możemy zamówić czeskie specjały, np. drożdżowe knedle z pikantnym gulaszem lub syte danie dla dwojga.

Kuźnia Dobrych Klimatów to restauracja o oryginalnej nazwie znajdująca się pod nasypem kolejowym przy ul. Bogusławskiego 81. Przejeżdżające pociągi nadają lokalowi „undergroundowy” klimat, a miarowy stukot kół wprawia gości w melancholijny nastrój.

Właściciele Kuźni Dobrych Klimatów często podróżowali za naszą południową granicę i wieczorami odwiedzali czeskie knajpki. Marzyli o tym, żeby otworzyć coś podobnego we Wrocławiu. W sylwestra 2003 roku marzenie się ziściło i lokal rozpoczął swoją działalność. Po dziesięciu latach właściciele nadal wkładają wszystkie swoje siły w prowadzenie swojej restauracji.

W lokalu zmieści się ok. 35 osób. Dodatkowo, latem przed restauracją rozstawiany jest ogródek. Mieści się w nim kolejnych 20 gości. – Taka sala pozwala nam organizować imprezy zamknięte – mówi Małgorzata Buczma, współwłaścicielka Kuźni Dobrych Klimatów. – Odbywały się tu zarówno nieformalne spotkania pracownicze, jak i osiemnastki, komunie czy małe wesela.
Osoby, które chciałyby zarezerwować cały lokal na prywatne spotkanie, powinny dokonać wcześniejszej rezerwacji i wpłacić 1500 zł. Suma ta jest przeznaczana na konsumpcję.

Restauracja specjalizuje się w kuchni polskiej i czeskiej, a karta cały czas się zmienia. Za soczyste plastry schabu pod przykryciem sosu brokułowo - serowego podane w zestawie z frytkami oraz surówką należy zapłacić 19,50 zł.
Wybierając się do Kuźni Dobrych Klimatów z przyjaciółmi, warto rozważyć zamówienie jednego z dań dla dwojga. Są to wyjątkowe syte posiłki, np. uczta rybna składa się z kalmarów smażonych w cieście, mintaja panierowanego, filetu z pieczonego pstrąga podanych z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, z bukietem warzyw i sosami: tatarskim i czosnkowym. Za te przysmaki należy zapłacić 40,90 zł.

Chcąc skosztować dań z jadłospisu Wojaka Szwejka (czyli smakołyków kuchni czeskiej), warto zdecydować się na tradycyjne knedle z pysznym, pikantnym gulaszem i ogórkiem kiszonym. Chcąc ich skosztować, musimy przygotować się na wydatek rzędu 17,90 zł.

W menu znajdują się też lżejsze dania, m.in. sałatka z grillowanym łososiem i sosem majonezowo - czosnkowym lub winegret. Należy zapłacić za nią 22,50 zł.

Wieczorem w Kuźni Dobrych Klimatów można rozsiąść się przy kominku i napić smacznego czeskiego piwa, np. Holby Premium. Kufel trunku o pojemności 0,5 l kosztuje 5 zł.
Oryginalnością cechuje się piwo z żarem. Jest to jasne piwo podawane z kieliszkiem płonącej wiśniówki, którą następnie zanurzamy w kuflu.

– W Kuźni panuje atmosfera sprzyjająca codziennym spotkaniom – mówi Edward Pacia, współwłaściciel restauracji. – Z kolei w weekendy czę-sto odwiedzają nas rodziny z dziećmi. Wiedzą, że u nas mogą zjeść smacznie i niedrogo.
Kuźnia Dobrych Klimatów znajduje się przy ul. Bogusławskiego 81. Jest czynna od poniedziałku do piątku od godz. 12 i w soboty oraz niedzielę od godz. 13. Lokal zamykany jest codziennie po wyjściu ostatniego klienta, natomiast kuchnia działa do godziny 23.

O innych wrocławskich lokalach piszemy w serwisieNowe miejsca we Wrocławiu

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto