Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Barton w Pasażu Grunwaldzkim - tu zjesz lody z naturalnych składników

Tomasz Zawadzki
Tomasz Zawadzki
W kawiarnio-lodziarni Barton w Pasażu Grunwaldzkim spróbujemy m.in. pierogów z lodami i szarlotki z antonówek

Hasło "Uwaga! Nasze lody uzależniają!" wita gości wrocławskiej kawiarnio-lodziarni Barton. Została ona otwarta przed dwoma tygodniami w Pasażu Grunwaldzkim przy pl. Grunwaldzkim 22. Oprócz znanych z innych firmowych lokali Bartona lodowych specjałów, można się tutaj napić kawy i zjeść kawałek dobrego ciasta.

- Swoją pierwszą lodziarnię otworzyłam w 1971 roku przy ul. Zawalnej. Od ponad czterdziestu lat nie zmieniliśmy sposobu przygotowania naszych lodów. Wszystkie składniki są w pełni naturalne - mówi Anna Barton, właścicielka lodziarni. - Codziennie rano przyjeżdża samochód z mleczarni, dostarczając świeże mleko i śmietanę, z których robione są nasze specjały. Przed opuszczeniem hali produkcyjnej próbuję jeszcze wszystkich smaków, żeby przekonać się, czy zachowują odpowiednią jakość - dodaje Anna Barton.

ZOBACZ KONIECZNIE: CINNABON BAKERY CAFE - PRZEPYSZNA NOWOŚĆ WE WROCŁAWIU
Klienci mają w czym wybierać, bo w ofercie jest już ponad pięćdziesiąt smaków i cały czas pojawiają się nowe, jak np. "australian lemon" z sokiem z liści tego drzewa. - Lody są moją pasją i sama opracowywałam wszystkie receptury - tłumaczy Anna Barton. - Za każdym razem, gdy wybieram się gdzieś na wycieczkę, to sprawdzam, jak smakują tam lody i szukam inspiracji.

W menu znajduje się kilkadziesiąt rodzajów deserów - m.in. spaghetti carbonara z lodami orzechowymi, mieszanką orzechów, likierem i polewą, które przypominają tradycyjny włoski makaron. Trzeba zaniego zapłacić 23 zł. "Singapur" to z kolei deser z pięciu gałek lodów, pokrojonych bananów, kokosa, bitej śmietany i polewy. Kosztuje 31 zł.

Dla dzieci przygotowano m.in. deser "Pszczółka Maja" z trzema lodowymi gałkami, bitą śmietaną i naturalną polewą czekoladową. Na talerzu całość przypomina bajkowego owada, a jego cena to 12 zł. Bardzo oryginalne są też pierożki z jagodami z dwiema gałkami lodów i bitą śmietaną. Ich cena to 16 zł.

Natomiast z myślą o osobach, które nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne łakocie, stworzono specjalne lody dla diabetyków (robione na naturalnej stewii), bezglutenowe, a także bez tłuszczu i cholesterolu. Kilka smaków do wyboru mają też osoby uczulone na białko mleka krowiego.

- Czasem lubię stanąć za ladą, porozmawiać z klientami i posłuchać ich uwag. Dzięki temu możemy coś poprawić w działaniu lodziarni - mówi Anna Barton. - Nie mogę jednak stać wtedy koło lodów grejpfrutowych. To mój ulubiony smak i nie mogę mu się oprzeć.

W kawiarnio-lodziarni Barton klienci mogą spróbować też własnoręcznie pieczonych ciast, m.in. szarlotki z antonówek z wiśnią (9 zł) albo tortu bezowego (12 zł).

Wśród osiemnastu kaw serwowanych w lokalu znajdująsię takie jak caffe de pario z cointreau i spienionym mlekiem w cenie 14 zł czy klasyczne cappuccino italiano za 8 zł. Goście mogą zdecydować się też na świeżo wyciskany sok (np. pomarańczowy) za 10 zł lub owocowy koktajl za 11 złotych.

Kawiarnio-lodziarnia Barton mieści się na poziomie +1 Pasażu Grunwaldzkiego przy pl. Grunwaldzkim 22. Jest otwarta w godzinach pracy centrum handlowego, czyli od poniedziałku do piątku w godz. 9-21 i w niedzielę w godz. 10-20.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto