PRZEPISY WIGILIJNE: BARSZCZ NA ZAKWASIE Z PIECZONYCH BURAKÓW
Barszcz z uszkami to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Autorka bloga Around the kitchen zdradza, co zrobić, aby barszcz smakował niezwykle.
Zobacz też: Jarmark Bożonarodzeniowy 2013
**Barszcz na zakwasie z pieczonych buraków:
(www.table-table.blogspot.com)**
Zakwas
4 duże buraki
6 obranych i przekrojonych na pół ząbków czosnku
1 kromka razowego chleba (bez drożdży, najlepiej piętka)
przegotowana ciepła woda (musi przykryć pocięte buraki)
1 łyżka soli
kilkanaście kulek czarnego pieprzu
kilkanaście kulek jałowca
listek laurowy
Buraki dokładnie myjemy i tniemy na cienkie plasterki, a ząbki czosnku kroimy na pół. Buraki wkładamy do kamionkowego lub szklanego słoja, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku i zalewamy wodą w takiej ilości, aby je przykryła.
Dodajemy przyprawy oraz kromkę chleba, przykrywamy całość czystą ścierką, gazą lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po około 24 godz. wyjmujemy chleb, a gdy płyn zacznie się wzburzać i powstanie piana, zdejmujemy ją, dodajemy sól i pachnący czosnkiem kwas buraczany zlewamy do zakręcanych butelek. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Bulion
3l wody
włoszczyzna (4 duże cebule, 2 marchewki,ćwierć dużego korzenia selera,1 por - biała część)
pęczek natki pietruszki
kilka goździków
po kilkanaście ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
Warzywa i przyprawy zalewamy wodą w dużym garnku i całość gotujemy przez minimum godzinę, aż płyn zredukuje się o połowę.
Barszcz
1.5kg buraków
1.5l wywaru
0.75l zakwasu buraczanego
40g suszonych prawdziwków
kilka wędzonych śliwek
4 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony czarny pieprz,szczypta cukru
sok z cytryny (do smaku i dla poprawienia koloru)
Grzyby zalewamy wodą, tak by były przykryte i moczymy przez 2 godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. Buraki porządnie myjemy, odcinamy korzonki, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C, aż będą miękkie. Zostawiamy do ostygnięcia i rękami ściągamy skórkę, a następnie ścieramy na tarce do jarzyn (grube oczka).
Do wywaru warzywnego dodajemy starte buraki i gotujemy do pierwszego wrzenia.
Odcedzamy i do czystego barszczu dodajemy wywar z grzybów wraz z grzybami, ząbki czosnku roztarte w moździerzu z solą i oraz kwas buraczany.
Całość doprawiamy pieprzem i podgrzewamy, pilnując, żeby barszcz się nie zagotował. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, ale powinien być podany bardzo ciepły. Należy uważać, by barszczu nie zagotować ponownie, tylko bardzo mocno podgrzać, bo straci piękny kolor. Gdyby tak się stało, należy dodać sok z cytryny.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?