Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 kiełbaski
- śmietana
- odrobina mąki
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować al dente. Usmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie na tłuszczu wytopionym z kiełbasy wrzucić pokrojoną w piórka cebulę.
Gdy cebula będzie zbrązowiona, dodać 3 łyżki mąki. Podlać śmietaną i dokładnie wymieszać. Do sosu dodać ulubione przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę, sos, ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak ziemniaki z góry zaczną się przypiekać, to przykryć folią aluminiową.
______________________________________
W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!
Przepis wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek". W treści maila należy - oprócz imienia i nazwiska - podać także dane kontaktowe (adres - do wiadomości redakcji) oraz umieścić listę składników i opis przygotowania potrawy. Do przepisu należy dołączyć zdjęcie przygotowanego przez Was "obiadku".
Autorów przepisów, które zostaną wydrukowane w papierowym wydaniu serwisu naszemiasto.pl, będziemy nagradzać książkami kucharskimi.
Uwaga! Wysyłając przepis oświadczasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego publikację w serwisie naszemiasto.pl!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?