Rzemieślnicza piekarnia Stanisława Kibały została założona w 1978 roku. Od 20 lat jej siedziba mieści się we wrocławskiej Leśnicy. W piekarni początkowo zatrudniano dwóch pracowników i wytwarzano około sześciu asortymentów pieczywa. Teraz zatrudnionych jest około czterdziestu osób, a piekarnia oferuje klientom około 120 asortymentów piekarskich i cukierniczych.
W firmie szczególny nacisk kładą na produkcję chleba według tradycyjnego procesu technologicznego. Jest nim wielofazowe ukwaszanie ciasta z dużą ilością mąki żytnej.
- Produkcja chleba na zakwasach towarzyszy człowiekowi od pięciu tysięcy lat - tłumaczy Kibało. - Pieczywo wyprodukowane z tak przygotowanego ciasta ma walory zdrowotne wynikające z obecności, obok drożdzy, także bakterii mlekowych. Kwas mlekowy wspomaga proces trawienia oraz zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym, które powodują zaburzenie pracy jelit - wyjaśnia.
W ciągu trzydziestu lat zakład został rozbudowany i zmodernizowany. Pozwoliło to na stworzenie wielu miejsc pracy, między innymi dla osób niepełnosprawnych.
Rozbudowa i modernizacja pozwoliły na wyposażenie zakładu w wysokiej jakości maszyny i urządzenia, które eliminują ciężką, fizyczną pracę piekarza. Pozwoliło to również uruchomić pracownię cukierniczą, a tym samym powiększyć ilość asortymentów oferowanych klientom.
A sytuacja w branży wcale nie jest najlepsza. Oprócz rosnących kosztów surowców i energii, sporym problemem jest wyniszczająca wojna cenowa . Piekarze przez wiele lat ponosili koszty wzrostu cen zboża i mąki, obniżając marże. To nie jest dobry czas na inwestycje czy zatrudnianie pracowników - piekarnie starają się głównie przetrwać. Dlatego tak ważne jest poszerzenie asortymentu na przykład o galanterię piekarniczą, czyli drożdżówki i bułki. - Wszystkie negatywne zjawiska dotyczą także nas, dlatego dbamy o wysoką jakość naszego pieczywa. Tylko unikatowym produktem i tradycją jesteśmy w stanie wyróżnić się na tle innych zakładów - tłumaczy Kibało.
Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?