Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Restauracja Lobkowicz - czeskie klimaty w Rynku

Tomasz Zawadzki
fot. Ewa Kwiatkowska
Nowy lokal na Rynku przyciąga gości dużą liczbą gatunków piwa importowanego od naszych południowych sąsiadów oraz przystępnymi cenami. Wśród przystawek są podpłomyki.

Restauracja Lobkowicz zainaugurowała swoją działalność we Wrocławiu w sylwestrową noc. Wtedy to goście mogli po raz pierwszy zobaczyć eleganckie wnętrza zaaranżowane w zabytkowej kamieniczce. Nowy lokal działa w Rynku 16/17, obok restauracji Greco. Goście mają tu do dyspozycji dwie przestronne sale. Jedna z nich jest restauracją, druga pubem.

Nazwa lokalu pochodzi od czeskiego rodu Lobkowiczów, którego historia sięga XIV w. Warto wiedzieć, że to jeden z najstarszych rodów szlacheckich w Czechach. Na przestrzeni wieków w rodzinie Lobkowiczów nie brakowało polityków i dyplomatów, zdarzali się też duchowni (bp. František Lobkowicz) czy artyści (poeta Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic). Rodzina ta, jak na poważny czeski ród przystało, prowadziła własny browar w Vysokim Chlumcu.

Sprawdź inne nowe miejsca we Wrocławiu

- W naszym lokalu serwujemy przede wszystkim kuchnię europejską i światową - mówi Artur Kwiatkowski, właściciel restauracji Lobkowicz. Ale wszystkie nasze potrawy są ograniczone tylko fantazją kucharza, a nie kartą dań- dodaje. W lokalu istnieje jednak menu, w którym możemy znaleźć m.in. plastry schabu w limonce z sosem łososiowo--chrzanowym i bułeczką pszenną. Za taką przystawkę zapłacimy 16 zł. Goście mogą zdecydować się też na dania mięsne z zestawem świeżych sałat, np. na karczek grillowany w sosie miodowo-musztardowym. Cena to 20 zł.

W najbliższym czasie karta dań zostanie uzupełniona. Nowe menu powstaje przy współpracy francuskich i czeskich kucharzy. Już wiadomo, że znajdą się w niej polędwiczki wieprzowe z sosem z sera pleśniowego. Za ten przysmak zapłacimy 24 zł.

Wybierając posiłek, możemy zdecydować się także na dania w systemie jedzenia modułowego twist-off. Klient otrzymuje zestaw miseczek z wybranymi przez siebie składnikami. Te dzielą się na kilka kategorii, np. sałatki, mięso (wieprzowe, drobiowe, ryba) i dodatki (ryż, różne odmiany pieczywa). Każda z nich ma taką samą cenę. Wybierając jednak jeden z sugerowanych zestawów, goście otrzymują rabat. Ceny zestawów to około 20 zł.

Na deser restauracja proponuje pieczone jabłko z marcepanem podane z sosem toffi w cenie 12 zł lub ryż brązowy z mango, serwowany z gorącym sosem kokosowym. Cena 10 zł.

Dolna sala jest pubem. W menu jest m.in. piwo pszeniczne, niefiltrowane i niepasteryzowane lub klasyczny pils "Lobkowicz". Ceny alkoholi to ok. 8 zł za piwo lane z beczki i ok. 9 zł za butelkowane. - Jesteśmy jedyną restauracją we Wrocławiu z tak dużym wyborem czeskich piw - mówi Artur Kwiatkowski. - Żadne nie jest pasteryzowane lub alkoholizowane, więc klienci mogą cieszyć się napojem powstałym w wyniku naturalnej fermentacji.

W części pubowej można zamawiać przekąski wypiekane w piecu opalanym drewnem, m.in. podpłomyki z papryką, salami, pomidorami i mozzarellą (12 zł), paluchy parówkowe (9 zł) czy zapiekanki pod pierzyną beszamelową.

W restauracji Lobkowicz istnieje możliwość organizacji spotkań bankietowych i imprez zorganizowanych. Restauracja Lobkowicz jest czynna codziennie od godz. 13 do godz. 23. W weekendy lokal zamykany jest o godzinę później.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto