Restauracja Lobkowicz zainaugurowała swoją działalność we Wrocławiu w sylwestrową noc. Wtedy to goście mogli po raz pierwszy zobaczyć eleganckie wnętrza zaaranżowane w zabytkowej kamieniczce. Nowy lokal działa w Rynku 16/17, obok restauracji Greco. Goście mają tu do dyspozycji dwie przestronne sale. Jedna z nich jest restauracją, druga pubem.
Nazwa lokalu pochodzi od czeskiego rodu Lobkowiczów, którego historia sięga XIV w. Warto wiedzieć, że to jeden z najstarszych rodów szlacheckich w Czechach. Na przestrzeni wieków w rodzinie Lobkowiczów nie brakowało polityków i dyplomatów, zdarzali się też duchowni (bp. František Lobkowicz) czy artyści (poeta Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic). Rodzina ta, jak na poważny czeski ród przystało, prowadziła własny browar w Vysokim Chlumcu.
Sprawdź inne nowe miejsca we Wrocławiu
- W naszym lokalu serwujemy przede wszystkim kuchnię europejską i światową - mówi Artur Kwiatkowski, właściciel restauracji Lobkowicz. Ale wszystkie nasze potrawy są ograniczone tylko fantazją kucharza, a nie kartą dań- dodaje. W lokalu istnieje jednak menu, w którym możemy znaleźć m.in. plastry schabu w limonce z sosem łososiowo--chrzanowym i bułeczką pszenną. Za taką przystawkę zapłacimy 16 zł. Goście mogą zdecydować się też na dania mięsne z zestawem świeżych sałat, np. na karczek grillowany w sosie miodowo-musztardowym. Cena to 20 zł.
W najbliższym czasie karta dań zostanie uzupełniona. Nowe menu powstaje przy współpracy francuskich i czeskich kucharzy. Już wiadomo, że znajdą się w niej polędwiczki wieprzowe z sosem z sera pleśniowego. Za ten przysmak zapłacimy 24 zł.
Wybierając posiłek, możemy zdecydować się także na dania w systemie jedzenia modułowego twist-off. Klient otrzymuje zestaw miseczek z wybranymi przez siebie składnikami. Te dzielą się na kilka kategorii, np. sałatki, mięso (wieprzowe, drobiowe, ryba) i dodatki (ryż, różne odmiany pieczywa). Każda z nich ma taką samą cenę. Wybierając jednak jeden z sugerowanych zestawów, goście otrzymują rabat. Ceny zestawów to około 20 zł.
Na deser restauracja proponuje pieczone jabłko z marcepanem podane z sosem toffi w cenie 12 zł lub ryż brązowy z mango, serwowany z gorącym sosem kokosowym. Cena 10 zł.
Dolna sala jest pubem. W menu jest m.in. piwo pszeniczne, niefiltrowane i niepasteryzowane lub klasyczny pils "Lobkowicz". Ceny alkoholi to ok. 8 zł za piwo lane z beczki i ok. 9 zł za butelkowane. - Jesteśmy jedyną restauracją we Wrocławiu z tak dużym wyborem czeskich piw - mówi Artur Kwiatkowski. - Żadne nie jest pasteryzowane lub alkoholizowane, więc klienci mogą cieszyć się napojem powstałym w wyniku naturalnej fermentacji.
W części pubowej można zamawiać przekąski wypiekane w piecu opalanym drewnem, m.in. podpłomyki z papryką, salami, pomidorami i mozzarellą (12 zł), paluchy parówkowe (9 zł) czy zapiekanki pod pierzyną beszamelową.
W restauracji Lobkowicz istnieje możliwość organizacji spotkań bankietowych i imprez zorganizowanych. Restauracja Lobkowicz jest czynna codziennie od godz. 13 do godz. 23. W weekendy lokal zamykany jest o godzinę później.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?