Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Pizzeria Bunga Bunga na Ołbinie

Katarzyna Przyborowska
Przy ulicy Rydygiera 34 powstała pizzeria Bunga Bunga. Jest to już drugi lokal we Wrocławiu o takiej nazwie. Pierwszy funkcjonuje już półtorej roku przy ulicy Wojrowickiej 36a na Nowym Dworze. Na razie pizzerie działają pod firmą Kraft, zajmującą się sprowadzaniem do Polski wędlin. W przyszłości pizzerie mają stać się odrębną firmą.

- Firma Kraft dostarcza wędliny do różnych hurtowni oraz do sieci pizzerii. Skoro mamy dostęp do wysokiej jakości składników, to dlaczego mieliśmy nie spróbować otworzyć własnej pizzerii - mówi Michał Jakowczyk, współwłaściciel Bunga Bunga.

Pierwsza pizzeria została otwarta w czasie, kiedy w mediach pojawiła się afera Silvia Berlusconiego zwana przez dziennikarzy "bunga bunga". I właśnie stąd zaczerpnięty został pomysł na nazwę.

Maszyny w akcji

Polityka firmy zakłada ograniczenie do minimum pracy ludzkich rąk. Oznacza to, że każdy z tych lokali jest wyposażony w profesjonalny sprzęt do wytwarzania pizzy. Są to między innymi: maszyna do umieszczania w formach ciasta na placki, do dokładnego i równego wałkowania oraz piec tunelowy.

- Większość wrocławskich pizzerii korzysta z pieców szamotowych. Nasz jest prawdziwym mercedesem w swojej klasie. Różni się on od innych tym, że placki wypiekane są w ciągu taśmowym, który cały czas jest w ruchu. Cały proces pieczenia trwa od 5 do 5,5 minuty. Prędkość przesuwania się taśmy można regulować. W piecu tunelowym można wypiekać aż do 75 pizz w ciągu godziny, co sprawia, że żadne zamówienie nas raczej nie zaskoczy - mówi Michał Jakowczyk.

Cytrynowe Puerto Rico

Charakterystyczne dla pizzy z Bunga Bunga jest niezmienność. Każdy zamówiony placek będzie zawsze taki sam, to znaczy, że będzie miał zawsze tyle samo sera, ciasto za każdym razem będzie tak samo grube oraz o takiej samej średnicy i na pizzy będzie tyle samo składników. Różnica między rodzajami tkwi tylko w dodatkach.

Nazwy 31 pizz, znajdujących się w menu, pochodzą od znanych miast. W zamyśle właścicieli miały to być nazwy kojarzące się z ciepłym klimatem. Stąd takie nazwy jak Seszele, Cortina, Ibiza, Barbados czy Copacabana. Ale obecnie znajdziemy pizzę Zakopane, a na niej sos pomidorowy, ser, kiełbasę, ogórka konserwowego, cebulę oraz czosnek. Rio de Janeiro to sos salsa, ser i salami pepperoni. Ciekawą propozycją Bunga Bunga jest Puerto Rico. Jest to pizza z owocami morza podana z cytryną.

Pizzę w lokalu możemy zjeść w dwóch rozmiarach - małą o średnicy 22 cm (od 9,50 zł do 19,50 zł) oraz dużą o średnicy 32 cm (od 13,50 zł do 24,50 zł). Od poniedziałku do czwartku do godziny 15, wszystkie duże pizze kosztują tyle co małe.

Oferta dań, które możemy zjeść w Bunga Bunga, to także sałatki i różne dodatki. Znajdziemy tam 8 rodzajów sałatek (mała 8,90 zł, duża 16,50 zł) oraz bruschetty lub trójkąty czosnkowe. Te ostatnie są wypiekane z tego samego ciasta co pizza i są świetnym dodatkiem do piwa.
Bunga Bunga czynne jest codziennie w godz. od 12 do 22. Można zjeść w lokalu lub telefonicznie poprosić o dostarczenie wybranego dania do domu.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto