Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Torcik makowy. Przepis polecają autorzy bloga Food Cook Love [PRZEPISY WIGILIJNE]

Agnieszka Gałczyńska
Agnieszka Gałczyńska
Monika Andrzejak (www.foodcooklove.pl)
Sekret polskiej Wigilii? Po pierwsze musi być smacznie. Sprawdź przepis na torcik makowy.

PRZEPISY WIGILIJNE: TORCIK MAKOWY


Zobacz też: Keks. Przepis poleca blogerka Kuchni nad Atlantykiem

**
Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wszyscy je uwielbiają. Dlatego słodkości nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Autorzy bloga kulinarnego Food Cook Love rekomendują torcik makowy. Jak przyznają: " Torcik jest genialny - wilgotny, miękki i cudowny. Można go trzymać w lodówce przez 3-4 dni i nadal jest świeży".

**

Torcik makowy**www.foodcooklove.pl**

Składniki:

200g maku
200g cukru
100g miękkiego masła
5 jajek
1 łyżka miodu
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem migdałowy:
(uwaga! wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej)

100g masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu migdałowego
2-3 łyżki spirytusu

Dodatkowo: migdały na wierzch.

Wykonanie:

Mak: na kilka godzin wcześniej, zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy. Następnie należy odcedzić, osączyć i kilkakrotnie zemleć w maszynce. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja góra - dół. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm i wykładamy ją papierem pergaminowym (zarówno dno, jak i boki).

Rozcieramy dokładnie masło z miodem, cukrem i żółtkami. W międzyczasie białka ubijamy na sztywno. Gdy masa staje się puszysta, dodajemy mak (sypki) i wszystko razem ucieramy. Następnie, małymi porcjami, dodajemy białko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Całość mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto makowe przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35-45 minut. Po 35 minutach przeprowadzamy test na tzw. suchy patyk. Torcik studzimy w tortownicy.

Krem: jajko, cukier i ekstrakt migdałowy ubijamy w misce na parze do momentu, aż zniknie zapach jajka. Następnie, zdejmujemy miskę i ubijamy masę, aż będzie zimna. Do masy dodajemy masło oraz spirytus, cały czas ubijając. Gotowy krem przekładamy na wystudzony torcik makowy i dekorujemy migdałami.

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto