PRZEPISY WIGILIJNE: ŚWIĄTECZNY KEKS
Słodkości na wigilijnym stole to element obowiązkowy. Makowiec, piernik i keks to ciasta, które na wieczerzy goszczą najczęściej. Blogerka, mieszkająca w Portugalii, zdradza nam, jak upiec pyszny, polski keks.
Keks migdałowy z suszonymi owocami i czekoladą [przepis]**(www.kuchnianadatlantykiem.com) **
Składniki:
Ciasto:
**7 białek z dużych jajek
szczypta soli
70 g cukru
250g migdałów mielonych
100 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej na kawałki
100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki
100 g moreli suszonych, pokrojonych w paski
100 g śliwek suszonych bez pestek, pokrojonych w paski
50 g suszonych żurawin
Polewa:
150 g białej czekolady
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki słodkiej śmietanki, co najmniej 21%
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Mocno spienić białka ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Gdy będą błyszczące i nie będzie się wyczuwać cukru, wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką do ciasta mielone migdały. Dodać czekoladę i bakalie i ponownie lekko wymieszać.
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Wyrównać powierzchnię. Piec przez ok. 40 min. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Zimne ciasto zawinąć w folię aluminiową, a następnie w przeźroczystą folię i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień rozpuścić w mikrofalówce lub na parze składniki polewy i posmarować wierzch i boki ciasta.
Kiełbaski zapiekane w cieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?