Karp po żydowsku
Składniki:
- karp ok. 1,2 kg
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 marchewka,
- nieduży por,
- 1 cebula,
- 4-5 łyżeczek żelatyny,
- 10 dag opakowania rodzynek,
- płatki migdałów,
- natka pietruszki,
- 1 bułka do namoczenia,
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
- kostka warzywna
Przygotowanie:
1. Karpia filetujemy, następnie mięso ryby mielimy, a z pozostałych jej części oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy wywar na małym ogniu przez 30-40 min.
2. Odcedzamy rosół. Do zmielonego fileta dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę, 1 jajko, sól, pieprz oraz 5 dag rodzynek.
3. Przygotowanym farszem ryby nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 min. Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek i zalewamy galaretką. Następnie dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.
Karp smażony
Składniki:
- karp - ok.1,2 kg
- sok z cytryny
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Karpia wyczyścić, opłukać i kroić w dzwonki.
2. Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut.
3. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
**
W wigilię na świątecznym stole pojawi się karp, kutia i barszcz z uszkami
Kutia
Składniki:
- 25 dag pszenicy,
- 15 dag maku,
- 6 dag miodu,
- 12 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
- 5 dag namoczonych w wodzie rodzynków,
- 150 ml śmietany kremówki,
- cukier do smaku.
Przygotowanie:
1. Mak wypłukać i zalać wodą tak aby cały był przykryty. Gotować 10 min.A następnie odcedzić i wystudzić.
2. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pszenicę przebrać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy drobno posiekać.
3. Mak połączyć z pszenicą, orzechami, rodzynkami, miodem i śmietaną. Dosłodzić cukrem. Potem wszystko dokładnie wymieszać.
Kompot z suszu
Składniki:
- 20 dag suszonych fig
- 20 dag suszonych śliwek
- 20 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych gruszek
- 1/2 szklanki cukru
- goździki
- łyżeczka cynamonu
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
1. Owoce opłukać i namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie, potem włożyć je do garnka i zalać gorącą wodą.
2. Dorzucić goździki i cynamon, gotować ponad godzinę. Następnie dodać cukier i pokrojoną w plasterki całą cytrynę (wraz ze skórką).
Święta we Wrocławiu [serwis specjalny] |
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?