Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week 2015 we Wrocławiu. Co specjalnego zaoferują nam restauracje?

redakcja
archiwum Polska Press
Restaurant Week to festiwal wybranych i wyróżniających się restauracji w polskich miastach. W tym roku w akcji weźmie udział 120 lokali z 5 polskich miast. Poznaj specjalne menu restauracji, które będzie serwowane od 11 do 17 maja.

Restaurant Week Wrocław

11-17 maja 2015

We Wrocławiu do akcji zostało wybranych 11 restauracji. W czasie trwania festiwalu, będą oferowały specjalne menu w cenie 39 złotych, na które będzie składać się przystawka, danie główne oraz deser.

Uczestnictwo restauracji w Restaurant Week polega na partnerskiej współpracy. Przynależność do tej elitarnej grupy polskich Restauracji nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi opłatami ani zobowiązaniami. Organizatorzy wydarzenia zaznaczają, że są niezależnymi miłośnikami oraz animatorami kultury gastronomicznej i kulinarnej. W tym roku, oprócz Wrocławia w akcji wezmą udział także restuaracje z Poznania, Krakowa, Trójmiasta i Warszawy.

Zobacz też: Tango można tańczyć wszędzie! Nawet na dworcu we Wrocławiu [zdjęcia]

Restaurant Week - menu wrocławskich restauracji

di cafe deli

Przystawka:
śledź / wakame / fasola mung / jabłko / liść krystaliczny

Danie główne:
dorsz / salsefia / bazylia / marchew / imbir / marakuja

Deser:
marshmallow / pieczony jogurt / palona czekolada / beza

Szajnochy 11

Przystawka:
Przegrzebek z kremem ze szpinaku i szczawiu podane z pieczywem

Danie główne:
Nigiri gyutataki
Nigiri ośmiornica, dip wasabi
Nigiri gravdlax, chrzan
Nigiri wędzona krewetka, dip cytrusowy
Oyakomaki tatar z łososia, kompresowana cukinia
Maki z tuńczykiem, nowalijki

Deser:
Gofry jabłkowe z musem ze złotego buraka

Monopol

Przystawka:
Szparagi z serem Taleggio, majonezem cytrusowym i pistacjami

Danie główne:
Grillowany okoń morski z sałatką z kolorowych pomidorów, malinami i granitą z czerwonej bazylii

Deser:
Fraisier

Czarymary

Przystawka:
Wędzony u nas łosoś / szparagi / jajko przepiórcze

Danie główne:
Kaczka / pieczony burak żołty i czerwony / puree ziemniaczane / prażone pestki dyni

Deser:
Czekolada gorzka / czekolada biała / wanilia

La Fee Ferte

Przystawka:
Soupe à l'oignon: francuska zupa cebulowa na białym winie z grzankami i serem

Danie główne:
Filet mignon à la moutarde: polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym, podawane z domowymi frytkami i sałatką

Deser:
Yaourt coulis franboise: jogurt naturalny z domowym sosem malinowym

meny wegetariańskie

Przystawka:
Crème de tomates et baguette à l ail: krem z pomidorów i bazylii podawany z bagietką z masłem czosnkowym

Danie główne:
Galette de sarrazin aubergine et fromage de chèvre: gryczany, bezglutenowy naleśnik francuski z bakłażanem, serem kozim i suszonymi pomidorami

Deser:
Crème brûlée: tradycyjny krem śmietankowo-waniliowy z chrupiącym karmelem

OkWineBar

Przystawka:
Sałata z kozim serem, marynowanym burakiem i botwiną

Danie główne:
Domowe ravioli z ogonem wołowym, sos maślany

Deser:
Terrina owocowa, piana jogurtowa, kandyzowana skórka cytryny

Vertigo Jazz Club & Restaurant

Przystawka:
Krem z zielonych szparagów, ze śmietaną i pudrem z czarnych oliwek

Danie główne:
Grillowany filet z łososia z pieprzem kalifa ze szparagami, sosem holenderskim i parmezanowymi ziemniakami

Deser:
Tiramisu z sosem karmelowym i owocami

Sukiennice 7

Przystawka:
Krem z gruszek, grzanki paprykowe

Danie główne:
Filet z kurczaka a'la caprese, pieczone cząstki ziemniaków, rucola

Deser:
Koktajl ze świeżych owoców i jogurtu

Butchery & Grill

Przystawka:
Gazpacho hiszpański chłodnik

Danie główne:
Polędwiczka wieprzowa z grilla, pieczony ziemniak, sałatka vinegrette

Deser:
Gruszka w sosie waniliowym z amaretto

Trattoria Pasta & Vino

Przystawka:
Insalata con fegatini, cipolla caramellizzata, fragole al balsamico

Danie główne:
Strozzapreti di maiale

Deser:
Torta Caprese

Puro Kitchen

Przystawka:
Krem z pieczonego buraka z kozim serem

Danie główne:
Żeberka po staropolsku podane z modrą kapustą i ziemniakami

Deser:
Rabarbarowe tiramisu

menu wegetariańskie

Przystawka:
Krem z pieczonego buraka z kozim serem

Danie główne:
Tagliatelle w sosie serowy na bazie regionalnego sera pleśniowego ze świeżym szpinakiem

Deser:
Rabarbarowe tiramisu

WYGRAJ VOUCHER DO JEDNEJ RESTAURACJI PODCZAS RESTAURANT WEEK

W naszym konkursie mamy do rozdania 6 voucherów. Każdy można wykorzystać w dowolnie wybranej przez siebie restauracji w trakcie Restaurant Day, dzięki czemu nie trzeba płacić 39 zł za trzydaniowy posiłek.

Co zrobić, żeby wygrać? Wystarczy wysłać maila na adres: [email protected] w tytule wpisując "Restaurant Day KONKURS". W treści maila napiszcie dlaczego Waszym zdaniem powiedzenie "Przez żołądek do serca" jest nadal aktualne?

Odpowiedzi można nadsyłać do 5 maja, do godziny 23.59. Nagrodzimy twórców najciekawszych pomysłów. Zwycięzców 6 maja poinformujemy drogą mailową.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto