Restaurant Week Wrocław
11-17 maja 2015
We Wrocławiu do akcji zostało wybranych 11 restauracji. W czasie trwania festiwalu, będą oferowały specjalne menu w cenie 39 złotych, na które będzie składać się przystawka, danie główne oraz deser.
Uczestnictwo restauracji w Restaurant Week polega na partnerskiej współpracy. Przynależność do tej elitarnej grupy polskich Restauracji nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi opłatami ani zobowiązaniami. Organizatorzy wydarzenia zaznaczają, że są niezależnymi miłośnikami oraz animatorami kultury gastronomicznej i kulinarnej. W tym roku, oprócz Wrocławia w akcji wezmą udział także restuaracje z Poznania, Krakowa, Trójmiasta i Warszawy.
Zobacz też: Tango można tańczyć wszędzie! Nawet na dworcu we Wrocławiu [zdjęcia]
Restaurant Week - menu wrocławskich restauracji
di cafe deli
Przystawka:
śledź / wakame / fasola mung / jabłko / liść krystaliczny
Danie główne:
dorsz / salsefia / bazylia / marchew / imbir / marakuja
Deser:
marshmallow / pieczony jogurt / palona czekolada / beza
Szajnochy 11
Przystawka:
Przegrzebek z kremem ze szpinaku i szczawiu podane z pieczywem
Danie główne:
Nigiri gyutataki
Nigiri ośmiornica, dip wasabi
Nigiri gravdlax, chrzan
Nigiri wędzona krewetka, dip cytrusowy
Oyakomaki tatar z łososia, kompresowana cukinia
Maki z tuńczykiem, nowalijki
Deser:
Gofry jabłkowe z musem ze złotego buraka
Monopol
Przystawka:
Szparagi z serem Taleggio, majonezem cytrusowym i pistacjami
Danie główne:
Grillowany okoń morski z sałatką z kolorowych pomidorów, malinami i granitą z czerwonej bazylii
Deser:
Fraisier
Czarymary
Przystawka:
Wędzony u nas łosoś / szparagi / jajko przepiórcze
Danie główne:
Kaczka / pieczony burak żołty i czerwony / puree ziemniaczane / prażone pestki dyni
Deser:
Czekolada gorzka / czekolada biała / wanilia
La Fee Ferte
Przystawka:
Soupe à l'oignon: francuska zupa cebulowa na białym winie z grzankami i serem
Danie główne:
Filet mignon à la moutarde: polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym, podawane z domowymi frytkami i sałatką
Deser:
Yaourt coulis franboise: jogurt naturalny z domowym sosem malinowym
meny wegetariańskie
Przystawka:
Crème de tomates et baguette à l ail: krem z pomidorów i bazylii podawany z bagietką z masłem czosnkowym
Danie główne:
Galette de sarrazin aubergine et fromage de chèvre: gryczany, bezglutenowy naleśnik francuski z bakłażanem, serem kozim i suszonymi pomidorami
Deser:
Crème brûlée: tradycyjny krem śmietankowo-waniliowy z chrupiącym karmelem
OkWineBar
Przystawka:
Sałata z kozim serem, marynowanym burakiem i botwiną
Danie główne:
Domowe ravioli z ogonem wołowym, sos maślany
Deser:
Terrina owocowa, piana jogurtowa, kandyzowana skórka cytryny
Vertigo Jazz Club & Restaurant
Przystawka:
Krem z zielonych szparagów, ze śmietaną i pudrem z czarnych oliwek
Danie główne:
Grillowany filet z łososia z pieprzem kalifa ze szparagami, sosem holenderskim i parmezanowymi ziemniakami
Deser:
Tiramisu z sosem karmelowym i owocami
Sukiennice 7
Przystawka:
Krem z gruszek, grzanki paprykowe
Danie główne:
Filet z kurczaka a'la caprese, pieczone cząstki ziemniaków, rucola
Deser:
Koktajl ze świeżych owoców i jogurtu
Butchery & Grill
Przystawka:
Gazpacho hiszpański chłodnik
Danie główne:
Polędwiczka wieprzowa z grilla, pieczony ziemniak, sałatka vinegrette
Deser:
Gruszka w sosie waniliowym z amaretto
Trattoria Pasta & Vino
Przystawka:
Insalata con fegatini, cipolla caramellizzata, fragole al balsamico
Danie główne:
Strozzapreti di maiale
Deser:
Torta Caprese
Puro Kitchen
Przystawka:
Krem z pieczonego buraka z kozim serem
Danie główne:
Żeberka po staropolsku podane z modrą kapustą i ziemniakami
Deser:
Rabarbarowe tiramisu
menu wegetariańskie
Przystawka:
Krem z pieczonego buraka z kozim serem
Danie główne:
Tagliatelle w sosie serowy na bazie regionalnego sera pleśniowego ze świeżym szpinakiem
Deser:
Rabarbarowe tiramisu
WYGRAJ VOUCHER DO JEDNEJ RESTAURACJI PODCZAS RESTAURANT WEEK
W naszym konkursie mamy do rozdania 6 voucherów. Każdy można wykorzystać w dowolnie wybranej przez siebie restauracji w trakcie Restaurant Day, dzięki czemu nie trzeba płacić 39 zł za trzydaniowy posiłek.
Co zrobić, żeby wygrać? Wystarczy wysłać maila na adres: [email protected] w tytule wpisując "Restaurant Day KONKURS". W treści maila napiszcie dlaczego Waszym zdaniem powiedzenie "Przez żołądek do serca" jest nadal aktualne?
Odpowiedzi można nadsyłać do 5 maja, do godziny 23.59. Nagrodzimy twórców najciekawszych pomysłów. Zwycięzców 6 maja poinformujemy drogą mailową.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?