18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Restauracja Olimpia zaprasza na jedyną taką degustację we Wrocławiu

Artykuł sponsorowany
Chateau de vougeot
Chateau de vougeot FOT. www.trekearth.com
14 października 2011 r. o godzinie 18 degustację win z Burgundii poprowadzi rodowity Francuz.

Mówi się, że głową Francji jest Paryż, jej duszą Szampania, natomiast żołądkiem – Burgundia. Ten wyjątkowy region słynie z długich, leniwych i wyrafinowanych posiłków oraz produkcji najznakomitszych gatunków win.

Wino wytwarza się w Burgundii od czasów rzymskich a wiedza o nim wydaje się być najtrudniejszą częścią wiedzy o francuskich winach w ogóle. Produkcja burgundów podporządkowana jest przede wszystkim prawom przyrody, dając niepowtarzalne efekty w postaci wielkich i szlachetnych win. Nigdzie indziej na świecie z pinot noir nie powstają tak złożone i elegancie wina a chardonnay osiąga tu szczyt swoich możliwości.

W wyniku historycznie uwarunkowanego rozdrobnienia winnic i ogromnej liczby niewielkich winiarzy system apelacji i nazewnictwa win w Burgundii wydaje się ekstremalnie skomplikowany. Znaleźć tu można parcele z prawem do własnej appellation, których powierzchnia nie przekracza nawet jednego hektara! Klasyfikacja jakości tutejszych winnic jest jednak najgruntowniej opracowaną na świecie.

Aby zrozumieć wartość i charakter burgundzkich win, potrzeba wykwalifikowanego przewodnika, dlatego pragniemy zaprosić Państwa w fascynującą podróż po francuskich wzgórzach. 14 października 2011 r. o godzinie 18 degustację win z Burgundii poprowadzi rodowity Francuz.

Ponieważ w kraju „wolności, równości i braterstwa” potrawy i wino są ze sobą nierozerwalnie złączone, tworząc część kulturowego i kulinarnego dziedzictwa, Szef Kuchni Restauracji Olimpia, przy ścisłej współpracy z sommelierem, który dosłownie będzie mieszał w „olimpijskich” garnkach, przygotował specjalne menu. Skosztować będzie można takich specjalności burgundzkiej kuchni, jak Oefs en meurette – jajek gotowanych w czerwonym winie, wołowiny po burgundzku, czy sosu vinaigrette przygotowanego z oryginalnej musztardy z Dijon. Przygotowana na tą okazję karta win obejmuje m. in. Pinot Noir Hautes Côtes de Beaune Vieilles Vignes Mazilly Pere& Fils, Domaine Patrick Hudelot – Hautes-Côtes de Nuits "Les Colombières".

Więcej informacji znajdą Państwo na stronach www.hotelolimpia.pl i www.fb.com/olimpiawroclaw.

Rezerwacja: telefonicznie: +48 71 372 83 32, +48 603 218 506 lub mailowo: [email protected].
Cena: 150 zł/os, po dokonaniu rezerwacji konieczne jest opłacenie degustacji w terminie 2 dni.

Liczba miejsc ograniczona!

HOTEL*** I RESTAURACJA OLIMPIA
al. I. J. Paderewskiego 35, Wrocław
+48 71 372 83 32
+48 603 218 506
[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto