Mówi się, że głową Francji jest Paryż, jej duszą Szampania, natomiast żołądkiem – Burgundia. Ten wyjątkowy region słynie z długich, leniwych i wyrafinowanych posiłków oraz produkcji najznakomitszych gatunków win.
Wino wytwarza się w Burgundii od czasów rzymskich a wiedza o nim wydaje się być najtrudniejszą częścią wiedzy o francuskich winach w ogóle. Produkcja burgundów podporządkowana jest przede wszystkim prawom przyrody, dając niepowtarzalne efekty w postaci wielkich i szlachetnych win. Nigdzie indziej na świecie z pinot noir nie powstają tak złożone i elegancie wina a chardonnay osiąga tu szczyt swoich możliwości.
W wyniku historycznie uwarunkowanego rozdrobnienia winnic i ogromnej liczby niewielkich winiarzy system apelacji i nazewnictwa win w Burgundii wydaje się ekstremalnie skomplikowany. Znaleźć tu można parcele z prawem do własnej appellation, których powierzchnia nie przekracza nawet jednego hektara! Klasyfikacja jakości tutejszych winnic jest jednak najgruntowniej opracowaną na świecie.
Aby zrozumieć wartość i charakter burgundzkich win, potrzeba wykwalifikowanego przewodnika, dlatego pragniemy zaprosić Państwa w fascynującą podróż po francuskich wzgórzach. 14 października 2011 r. o godzinie 18 degustację win z Burgundii poprowadzi rodowity Francuz.
Ponieważ w kraju „wolności, równości i braterstwa” potrawy i wino są ze sobą nierozerwalnie złączone, tworząc część kulturowego i kulinarnego dziedzictwa, Szef Kuchni Restauracji Olimpia, przy ścisłej współpracy z sommelierem, który dosłownie będzie mieszał w „olimpijskich” garnkach, przygotował specjalne menu. Skosztować będzie można takich specjalności burgundzkiej kuchni, jak Oefs en meurette – jajek gotowanych w czerwonym winie, wołowiny po burgundzku, czy sosu vinaigrette przygotowanego z oryginalnej musztardy z Dijon. Przygotowana na tą okazję karta win obejmuje m. in. Pinot Noir Hautes Côtes de Beaune Vieilles Vignes Mazilly Pere& Fils, Domaine Patrick Hudelot – Hautes-Côtes de Nuits "Les Colombières".
Więcej informacji znajdą Państwo na stronach www.hotelolimpia.pl i www.fb.com/olimpiawroclaw.
Rezerwacja: telefonicznie: +48 71 372 83 32, +48 603 218 506 lub mailowo: [email protected].
Cena: 150 zł/os, po dokonaniu rezerwacji konieczne jest opłacenie degustacji w terminie 2 dni.
Liczba miejsc ograniczona!
HOTEL*** I RESTAURACJA OLIMPIA
al. I. J. Paderewskiego 35, Wrocław
+48 71 372 83 32
+48 603 218 506
[email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?