Składniki:
2 szklanki mąki
8 żółtek
5 łyżek śmietany
4 łyżki spirytusu lub 8 łyżek białej wódki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki Planty do smażenia
cukier puder do posypania
Całość zagniatamy w jednorodne ciasto, jeśli jest rzadkie, podsypujemy mąką.
Następnie rozwałkowujemy na bardzo cienki, prawie "papierowy" placek i
kroimy na pasy szerokości ok. 2 cm. Taki pasek nacinamy również w
środku i przekładamy jedną stronę - formując chruścika. Im ciasto
cieńsze, tym lepsze. Podczas smażenia w głębokim rondlu charakterystycznie rośnie,
nabierając objętości, jest lekkie i smaczne.
Smacznego!
Czytaj także:
Jak wyprać kurtkę puchową?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?