18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pan Tadeusz Sofitel. Znacie tę restaurację?

Tomasz Zawadzki
Pan Tadeusz Sofitel. Znacie tę restaurację? Co prawda ceny nie należą tam do najniższych, ale w karcie same specjały! Szef kuchni serwuje m.in. sałatkę z dzikich ziół. A do potraw dodaje tak nieoczywiste składniki, jak kiełki groszku czy lawenda.

Znajdujący się w samym sercu Wrocławia hotel Sofitel Wrocław Old Town został zbudowany w 2001 roku. Wtedy też powstała w nim, mogąca pomieścić ok. 120 osób, restauracja Pan Tadeusz. Do lokalu zapraszani są nie tylko nocujący w hotelu goście, ale także wszyscy wrocławianie mających ochotę na oryginalny posiłek.

Pan Tadeusz Sofitel: Będziecie zaskoczeni!

- Staramy się zaskakiwać naszych gości, dlatego w potrawach można znaleźć tak nieoczywiste składniki, jak kiełki groszku czy lawenda - mówi Krzysztof Rugała, szef kuchni w restauracji Pan Tadeusz. - Bardzo ważną rolę w naszej kuchni odgrywają też świeże mikrozioła, czyli najdrobniejsze i najdelikatniejsze części bazylii, kopru czy kolendry.

ZOBACZ TEŻ: Nasz serwis specjalny Nowe miejsca we Wrocławiu

Mikrozioła. Z czym to się je

Mikrozioła to stosunkowo nowy trend w kuchni. Mają one więcej witamin oraz przeciwutleniaczy, ale są uboższe w błonnik. Najważniejsze jest jednak to, że ich smak jest intensywniejszy.
W tym miesiącu Panu Tadeusz Sofitel wprowadził nową kartę. Jest ona odświeżana trzy razy w roku, a główne menu podzielone jest na trzy części: staropolską, międzynarodową i specjały szefa kuchni. W pierwszej z nich znajdziemy m.in. bardzo oryginalną i orzeźwiającą sałatkę z dzikich ziół, za którą należy zapłacić 45 złotych. W części drugiej wyróżnia się żurawinowy creme brulee z faworkami w cenie 28 zł. Jest to typowy przykład połączenia tradycji polskiej i francuskiej, będącej niejako domeną hotelu Sofitel Wrocław Old Town.

CZYTAJ TEŻ: Hambrurgery Wrocław. Wiemy, gdzie serwują najlepsze!

Pan Tadeusz Sofitel. Co poleca szef kuchni

Wśród dań polecanych przez szefa kuchni restauracji Pan Tadeusz Sofitel warto wymienić azjatycki filet z diabła morskiego, którego zakup to wydatek rzędu 78 zł. Co miesiąc w Panu Tadeuszu zmienia się także wkładka sezonowa, teraz królują w niej kurki. Prawdziwym hitem są jednak śniadania. Są one przygotowywane na bieżąco, a goście codziennie są czymś zaskakiwani: w samoobsługowym barze pojawia się nie tylko klasyczna polska jajecznica, ale też specjały francuskie czy azjatyckie. Codziennie w porze kolacji, gdy zbierze się odpowiednio dużo gości, rozpoczyna się rytuał serów. Osoby odwiedzające restaurację mogą wówczas spróbować jednego z ich 12 rodzajów, a także posłuchać opowieści o różnych smakach serów.

Pan Tadeusz Sofitel
ul. św. Mikołaja 67.
Czynne codziennie od 12 do 23, śniadania wydawane są od 6.30 do 11. 

Pan Tadeusz Sofitel. kto tu gotuje...**
Szefem kuchni w restauracji Pan TadeuszSofitel Wrocław Old Town jest Krzysztof Rugała. Gotowaniem zajmuje się zawodowo już od siedemnastu lat. We wrześniu minie natomiast rok, odkąd wstąpił w szeregi zespołu Pana Tadeusza.

Pan Tadeusz Sofitel. Co warto zjeść:**
Filet z sandacza ze świeżym szpinakiem i burakami oraz sosem limonkowym - 72 zł
Sałatka z dzikich ziół, m.in. pokrzywy i lawendy z kurczakiem kosztuje 45 złotych

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto