Oprócz nas dzień ten obchodzono jeszcze w Warszawie, Krakowie, Toruniu, Łodzi, Gdańsku i Lublinie.
My udaliśmy się na warsztaty kulinarne, podczas których dowiedzieliśmy się, jak przygotować guacamole, humus i tabbouleh. Tam Tomasz Grzyb podzielił się z nami przepisami na te potrawy.
Guacamole (meksykański sos z awokado)
Składniki:
3 dojrzałe awokado
2 drobno pokrojone pomidory
1 drobno posiekana cebula
sok z 1 limonki
sól do smaku
sos tabasco
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę. Pokroić na kawałki i włożyć go do bendera. Dodaj sok z cytrusów, sól i kilka kropel sosu tabasco. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony twardy miąższ z pomidorów. Wszystko razem wymieszać. Zaleca się przechowywać guacamole w lodówce z pestką awokado. Opcjonalnie do guacamoli można dodać posiekany drobno czosnek, liście kolendry.
Humus (pasta sułtana Saladyna)
Składniki:
250 gramów ciecierzycy
2 cytryny
3 ząbki czosnku
pasta sezamowa tahini
olej
sól
Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin i gotować tak długo, aż ziarna będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini, ewentualnie kilkoma łyżkami oleju, solą. Idealnie smakuje polany oliwą z oliwek i posypany czerwoną papryką.
Tabbouleh (arabska sałatka z pomidorami i kuskusem)
Składniki:
500 gramów kaszy kuskus
200 gramów sera feta w kostkach
3 cytryny
2 duże czerwone cebule
kilogram pomidorów
1 zielona papryka
1 ogórek
2 ząbki czosnku
czarne oliwki
pęczek natki pietruszki
10 listków świeżej
mięty
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła do satatek
Zalać kaszę kuskus wrzącą wodą i poczekać aż napęcznieje i wystygnie. Do gotującej wody możemy dodać kostkę bulionu warzywnego i szczyptę szafanu. Pomidory i paprykę pokroić w kostki. Poszatkować listki mięty, pietruszki i pokroić cebulę. Dodać pomidory, ogórka, paprykę, miętę, sok z cytryny, olej z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na następną godzinę. Podawać w małych miseczkach ozdobione kostkami sera feta, czarnymi oliwkami i natką pietruszki.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?