Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Obchody Światowego Dnia Sprawiedliwego Handlu we Wrocławiu

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Za nami obchody Światowego Dnia Sprawiedliwego Handlu. Wrocław był jednym z siedmiu miast w Polsce, w których zorganizowano różnego rodzaju imprezy z tej okazji.

Oprócz nas dzień ten obchodzono jeszcze w Warszawie, Krakowie, Toruniu, Łodzi, Gdańsku i Lublinie.

My udaliśmy się na warsztaty kulinarne, podczas których dowiedzieliśmy się, jak przygotować guacamole, humus i tabbouleh. Tam Tomasz Grzyb podzielił się z nami przepisami na te potrawy.

Guacamole (meksykański sos z awokado)

Składniki:
3 dojrzałe awokado
2 drobno pokrojone pomidory
1 drobno posiekana cebula
sok z 1 limonki
sól do smaku
sos tabasco

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę. Pokroić na kawałki i włożyć go do bendera. Dodaj sok z cytrusów, sól i kilka kropel sosu tabasco. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony twardy miąższ z pomidorów. Wszystko razem wymieszać. Zaleca się przechowywać guacamole w lodówce z pestką awokado. Opcjonalnie do guacamoli można dodać posiekany drobno czosnek, liście kolendry.

Humus (pasta sułtana Saladyna)

Składniki:
250 gramów ciecierzycy
2 cytryny
3 ząbki czosnku
pasta sezamowa tahini
olej
sól

Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin i gotować tak długo, aż ziarna będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini, ewentualnie kilkoma łyżkami oleju, solą. Idealnie smakuje polany oliwą z oliwek i posypany czerwoną papryką.

Tabbouleh (arabska sałatka z pomidorami i kuskusem)

Składniki:
500 gramów kaszy kuskus
200 gramów sera feta w kostkach
3 cytryny
2 duże czerwone cebule
kilogram pomidorów
1 zielona papryka
1 ogórek
2 ząbki czosnku
czarne oliwki
pęczek natki pietruszki
10 listków świeżej
mięty
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła do satatek

Zalać kaszę kuskus wrzącą wodą i poczekać aż napęcznieje i wystygnie. Do gotującej wody możemy dodać kostkę bulionu warzywnego i szczyptę szafanu. Pomidory i paprykę pokroić w kostki. Poszatkować listki mięty, pietruszki i pokroić cebulę. Dodać pomidory, ogórka, paprykę, miętę, sok z cytryny, olej z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na następną godzinę. Podawać w małych miseczkach ozdobione kostkami sera feta, czarnymi oliwkami i natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto